4. maaliskuuta 2010

Broilerinmaksaa ja penneä

Maksa ei ole meidän keittiön vakiovieraita. Broilerinmaksaa en ole aikaisemmin edes maistellut! Ihastuin näihin pieniin maksoihin kovasti! Niitä oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin suurempia naudanmaksapaloja. Naudan maksassa on monesti paljon kalvoja ja ruokaan jää helposti sitkeitä paloja. Broilerin maksoja ei juurikaan tarvinnut siistiä, hieman jotain repaletta leikkelin pois. Rakenne oli hieman pehmeämpi kuin naudan maksan ja makukin ehkä hieman miedompi. Broilerin maksaa sai ainakin meidän s-marketista pakasteena, hinta oli n. 7 euroa kilolta, kun naudan maksa maksoi hieman alle 6 euroa. Eli hivenen kalliimpaa tuo broileri on, mutta näin jauhamattomassa muodossa paistettuna on kyllä parempaa kuin nauta!

Tämä pastaohje on otettu Suuresta pastakeittokirjasta ja toteuttettu hieman mukaellen.



500 g penneä

350 g broilerinmaksaa
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl raastettua appelsiininkuorta
1,25 dl punaviiniä
2 dl kermaa
1 tl kuivattuja timjamia
0,5 rkl hunajaa
1 rkl kanafondia

1. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja jätä se odottamaan.
2. Pese broilerinmaksat, poista mahdolliset kalvot ja paloittele pienemmiksi paloiksi. Ruskista maksat voissa kuumalla pannulla ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Nosta odottamaan lautaselle.
3. Kuori ja hienonna sipulit. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta sen kuori.
4. Kuullota sipulit voissa pannulla pehmeiksi. Lisää joukkoon tomaattipyree ja kypsennä hetki. Lisää appelsiininkuori ja punaviini ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja lisää kerma ja timjami. Keittele miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee sopivaksi
5. Mausta kastike hunajalla lurauksella kanafondia ja sekoita joukkoon lopuksi maksapalat. Hauduttele vielä pari minuuttia, että maksa kypsyy loppuun.

EDIT 5.11.2019

Sain palasen hirven maksaa ja tein saman ruuan hirvestä. Kanafondin tilalla käytin nautafondia, mutta riistafondi olisi käynyt tähän oikein hyvin. Sekaan sopisi hyvin myös sienet, jotka voi laittaa vaikkapa kuivattuina punaviinin kanssa yhtäaikaa. Maut toimivat hyvin varmasti myös naudan maksan kanssa.

7 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Poistin edellisen kommentin ison kirjoitusvirhemäärän vuoksi :D Sori sähellyksestä. Kerrohan broilerinmaksaa testanneena: maistuuko broilerinmaksa siis saman tyyliseltä kuin sian maksa? En oo uskaltautunut kokeilemaan siitä syystä, kun oma mies ei oikein perinteisestä naudan/sian maksan mausta välitä. Mietin myös sitä, sitkistyykö maksa kypsennettäessä/ jos lämmittää tehtyä ruokaa vaikka mikrossa seuraavana päivänä?

    PS. tosi kiva blogi! Tupsahdin tänne ensimmäistä kertaa sattumalta :) Liityin lukijaksesi.

    VastaaPoista
  3. Hih! Näppäinsormi herkällä? :) Näitähän sattuu!

    Broilerinmaksa maistuu kyllä selvästi maksalle ja tuntuu suussa myös maksalle, mutta on maultaan kuitenki miedompi. Sian maksaa en oo maistanu, nautaa vain. Rakenne on broilerin maksassa kans miusta pehmoisempi eikä paistopinta miulla ainaka ollu yhtä napakka kuin naudassa.

    Maksa paistetaan pikaisesti, menee sitkeäksi jos pitkään paistelee (ainaki naudan maksasta oon tämmösen ohjeen saanu). Ja voissahan se kannattaa tiristää, mausteeks vaan suola ja pippuri paistamisen jälkeen. Ite söin tuota soosia seuraavanaki päivänä mikrotettuna, ei menny ollenka pahaks!

    Ei meilläkä isäntä syö maksaa, eikä suostunu tätäkä maistamaan... plääh! Mutta riittääpähän tuota herkkua miulle sit enemmän! Ostin jo toisen paketin oottamaan viikonloppua, teen naudanmaksaisen ohjeen broilerin maksalla. Tykkäsin ite kyllä roitsusta paljon enemmän sekä maun että käsiteltävyyden kannalta!

    Tervetuloa lukemaan! Itsekin sinun kokkailujasi ihaillen seuraan! Aivan upeita luomuksia!! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitosta vaan tietoiskusta! ^^ Mie kun aattelin, että voisin joskus kokeilla näitä broiskun maksoja ehken viinaksissa liekitellä. Liekitetty naudanmaksa on ollut ainakin tuolle miun äijälle sellanen herkku, että on uponnut hyvin :D Ihme kyllä.

    VastaaPoista
  5. Tarpeeks viinaksia tarjoot jo aperitiiviks niin johan uppoaa! ;)

    VastaaPoista
  6. Toi kermajuttu menee yli ymmärräksen. Eikö suomineito voisi opetella maistamaan makuja ilman rasvaista maitotuotetta?

    VastaaPoista
  7. Toki voi maistella ilman maitotuotteita, mutta samalla tapaa voi maistella niiden kanssa! Itse en ajatellut tämän ruokalajin kohdalla niinkään sitä että minkä kanssa maistelen uutta makua, vaan lähinnä että nyt ylipäätään maistelen jotain uutta kun sattui mukavan oloinen ohje tulemaan vastaan. Reilulla kädellä toki tuota creme fraichea laitoin, eipähän jääny purkin pohja roskiin heitettäväksi. Hyvää oli joka tapauksessa ja miun mielestä tuo kerma mukavasti pehmensi tuota kastiketta joka muuten oli melko voimakkaan makuinen! :) Mukavaa kevättä Anonyymille!

    VastaaPoista