4. huhtikuuta 2011

Brita

Brita-torttua en ole koskaan syönyt, saatikka sitten tehnyt – tai siis en ollut... Viime kesänä himoitsin tuoreista mansikoista tai vadelmista tehtyä britaa, mutta se jäi silloin haaveen asteelle. Ohjeen olen Maku-lehdestä kuitenkin talteen ottanut, eli ensimmäinen askel on tullut jo otettua!

Nyt testasin britaa pahaa-aavistamattomille vieraille. Tein näin kevään kunniaksi ja pääsiäisen lähestyessä hedelmäisen version. Britasta tuli oikein onnistunut eikä lainkaan niin imelä kuin pelkäsin. Onnistuneen testiversion jälkeen tein britan myös esikoisen synttärikahveille. (kuvan Brita on tehty puolikkaalla ohjeella)



pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki:

3 valkuaista
1,5 dl sokeria

täyte:
4 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
hedelmiä tai marjoja

1. Valmista pohja: Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen samalla vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi voilla ja aseta se uunipellille. Levitä taikina leivinpaperin päälle
2. Valmista marenki: vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen samalla vatkaamista. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se pohjataikinan päälle
3. Kypsennä 175 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Jätä jäähtymään
4. Täytä brita juuri ennen tarjoamista jotta marenki ei pehmene. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Puolita kakkulevy ja nosta toinen puoli tarjoiluvadille. Levitä päälle puolet kermavaahdosta ja hedelmistä/marjoista. Nosta toinen kakkulevy päälle ja levitä loput kermavaahdot ja marjat/hedelmät päälle. Tarjoa heti

EDIT 21.6.2022: Tein Pirkan ohjeen innoittamana raparperibritan, joka maustettiin raparperihillokkeella. Hillokkeesseen pilkotaan 400 g raparperia ja ne laitetaan kattilaan ja lisätään 0,25 dl vettä. Kuumennetaan kiehuvaksi ja lisätään 1 dl sokeria. Keitellään seosta kymmenisen minuuttia, kunnes raparperi soseutuu. Britaa täyttäessä raparperihilloke levitetään alemman kakkupohjan päälle ennen kermavaahtoa. Kakku koristellaan tuoreilla mansikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti