9. joulukuuta 2011

Riisipyörykät

Ystävä hyvä kävi Turkissa lomailemassa ja kertoi syöneensä siellä lihapyöryköitä joissa on riisiä seassa. Siitä mieleeni muistui tämä italialainen riisipyörykkäohje jonka joskus saksin Glorian ruoka&viini –lehdestä ja joka on pyörinyt mielessäni ja houkutellut minua kovasti. Vastassani on ollut yksi suuri este: uppopaistaminen. En ollut koskaan aikaisemmin uppopaistanut mitään – no munkkeja joskus tiukan valvonnan alaisuudessa. Näin kauhukuvia liian kylmästä öljystä joka imeytyy ruokaan ja toisaalta liian kuumasta öljystä joka syttyy palamaan tai vähintäänkin roiskuu päälleni kun laitan kypsennettäviä aineksia kattilaan.

Valmistauduin huolellisesti lämpömittarilla, kattilankannella ja tarkistin - ihan kaiken varalta - että sammutuspeite on omalla paikallaan keittiön kaapissa. Mutta yllätys yllätys: homma sujui aivan loistavasti. Öljyn lämpötila pysyi helposti sopivana ja ruoka kypsyi hyvin. Lopputulos oli maukkaan rapsakka eikä öljyinen löllö – niin kuin helposti voisi käydä.

Pyöryköiden makukin oli todella hyvä! Jauhelihatäyte oli aivan loistavan makuista, olisin toivonut että sitä olisi ollut pyöryköissä enemmän. Täytteen pyörittely riisiseoksen sisälle oli hieman haastavaa ja keskityinkin lähinnä siihen että ylipäätään saan täytettä pyörykkään soviteltua. Valmiissa pyöryköissä riisin osuus oli melko suuri ja täytettä jäikin ylimääräistä. Soosin jämä kyllä maistui oikein hyvältä seuraavana päivänä spagetin kera.



riisi:
4 dl keitettyä puuroriisiä
1 kananmuna
1 keltuainen
2 dl parmesaaniraastetta
1 tl sahramia
0,5 tl suolaa

täyte:
250 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl punaviiniä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl hunajaa
1 tl timjamia
1 tl persiljaa
suolaa
mustapippuria

lisäksi:
150 g mozzarellajuustoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
n. 1 l kasviöljyä

1. Valmistele riisi: keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta, mutta älä huuhtele. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kananmuna, keltuainen, juusto ja mausteet. Sekoita tasaiseksi tahmeaksi seokseksi
2. Valmista jauhelihatäyte: kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää joukkoon sipulit. Kaada joukkoon viini ja keitä kunnes se on haihtunut. Sekoita jauhelihan joukkoon tomaattipyree, hunaja ja mausteet. Kuumenna, nosta pois levyltä ja jätä jäähtymään
3. Kuutioi mozzarella. Sekoita suola ja pippuri vehnäjauhoihin syvällä lautasella. Riko kananmunien rakenne toisella lautasella. Mittaa korppujauhot kolmannelle lautaselle
4. Muotoile riisistä kostein käsin palloja ja halkaise ne. Tee puoliskoihin kuopat. Laita toiseen puoliskoon mozzarellaa ja jauhelhaseosta, yhdistä puolikkaat ja pyörittele ehjäksi palloksi
5. Pyörittele valmiit pallot ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa
6. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Uppopaista 3-4 pyörykkää kerrallaan 3-4 minuuttia kunnes ne ovat kullankeltaisia. Valuta paistetut pyörykät talouspaperin päällä. Kuumenna valmiita pyöryköitä vielä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti