24. joulukuuta 2011

Vuohenjuusto-pekonilohi

Muutama tunti sitten istuimme poikien kanssa saunanraikkaina äitini laittamaan joulupöytään. Se ei ole ihan tavallisen perinteinen joulupöytä, mutta se on meidän perheelle perinteiseksi muotoutunut. Kyllä sieltä löytyvät piirakat, kinkku ja lanttulaatikko – loppu onkin sitten omanlaisekseen muotoutunut setti punajuurilaatikkoineen ja fetasalaatteineen. Äidin joulupöytä on vuoden kohokohta joka ravitsee mielen ja ruumiin!

Nyt olemme taas kotona. Pojat ovat leikkineet lahjaksi saamillaan leluilla ja ovat jo nukkumassa. Itse jatkan aterian sulattelua hiljaisessa kynttiläntuikkeessa höyryävän glögilasin ääressä.

Kotona laitoin jouluisen aterian jo torstai-iltana. Sekään ei sisältänyt paljoa perinteisiä elementtejä. Piirakoita ja munavoita toki oli. Ja graavilohta. Pääruokana oli herkullista vuohenjuustolla ja pekonilla päällystettyä lohta ja perunamuussia (juhlan kunniaksi voin ja kerman kanssa tehtyä). Lisukkeina oli paahdettuja punajuuria, keitettyjä herneitä ja kaali-appelsiini-goudasalaattia. Juomana oli summamutikassa valittua ja yllättävän hyvää chileläistä luomu- ja reilun kaupan Etnico-punaviiniä sekä Riitan herkun tunturimustikkamehujuomaa. Jälkkäriksi nautimme suklaista trifleä. Kaiken kaikkiaan oikein onnistunut ja maistuva kokonaisuus! Ja kaiken lisäksi todella helppo ja vaivaton (paitsi jälkkäri).



lohifilee
mustapippuria
pehmeää vuohenjuustoa
pekonia

1. Poista lohifileestä nahka ja jaa se annospaloiksi. Rouhi päälle mustapippuria
2. Kypsennä kalaa 250 asteessa noin 10 minuuttia
3. Paloittele pekoni ja paista se pannulla puolikypsäksi kalan ollessa uunissa
4. Ota kala uunista ja laita palojen päälle vuohenjuustoa ja pekonipalaset
5. Jatka kypsentämistä noin vartin verran tai kunnes kala on kypsää, juusto hieman sulanut ja pekoni saanut kivasti väriä

2 kommenttia:

  1. Oijoi, kokeilen! Olen mitä suurin pekonin ja lohen ystävä mutta eipä ole tullut varmaan koskaan yhdistettyä näitä kahta ainesta keskenään. Maistan tämän jo kielelläni, njams! =) Enpä ole koskaan inspiroitunut kokkaamaan, vaikka ravitsemusalaa opiskelenkin mutta tässä ohjeessa yhdistyvät helppous, nopeus ja herkullisuus. Sait minut keittiöön! :)

    Hyvää loppuvuotta ja vuoden alkua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Tervemenoa keittiöön!! Ja pysy siellä! :) Tästä ruokalajista on helppo aloittaa! Tulehan raportoimaan miten onnistui. :) Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin ja tervetuloa lukijaksi. :)

    VastaaPoista