27. heinäkuuta 2010

Raparperileivokset

Ihanan raikkaita leivoksia joissa on ohut pohja, kirpeä raparperitäyte ja päällä pehmeä rahkakuorrute ja lisää taikinaa. Rahkatäytettä tuli todella reilu annos, oiskohan miun vuoka ollu kuitenki hieman väärän kokoinen. Taikinaa ja raparperitäytettä oli kyllä sopivat määrät. Ohje on saksittu jostakin lehdestä – oiskohan Kodin kuvalehdestä tai Kotivinkistä…



taikina:
175 g voita
1,5 dl sokeria
1 kananmuna (erottele keltuainen ja valkuainen)
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

raparperitäyte:
500 g raparperia
1 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 rkl perunajauhoja

rahkatäyte:
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
500 g rahkaa
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
0,7 5 dl ohrakasta (käytin perunajauhoja)

1. Valmista ensin raparperitäyte: kuori ja paloittele raparperi ja keitä paloja veden ja sokerin kanssa 5-10 minuuttia. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada seos raparperien sekaan. Anna kuplahtaa ja nosta pois levyltä. Anna jäähtyä
2. Valmista taikina: vaahdota rasva ja sokeri ja lisää muut aineet paitsi valkuainen. Sekoita murumaiseksi seokseksi ja ota noin kolmannes taikinasta erilleen. Sekoita valkuainen suurempaan taikinamäärään ja taputtele se leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle (noin 25x30cm)
3. Valmista rahkatäyte: vaahdota vaniljakastike ja sekoita joukkoon muut ainekset
4. Levitä taikinapohjan päälle ensin raparperiseos ja sen päälle rahkaseos. Ripottele taikinamurusia pinnalle ja paista 175 asteessa n. 50-70 minuuttia riippuen paistoksen paksuudesta.
5. Jäähdytä ja leikkaa annospaloiksi

4 kommenttia:

  1. Oikeen makoisaa. Miehen synttäreille tein, huomenna saa tietää mitä vieraat tykkäs. Tein tuommoseen 50cm uunin pellille. Taikinan tein puolitoistakertasena, täytteet yksinkertasena. Pitäskö tuon pääle tulevan taikinan olla karkeaa? Siis niinku murotaikina. Kun mulla se oli semmonen pehmeä klöntti josta oli vaikea kyllä ripotella yhtään mitään...

    VastaaPoista
  2. Olihan se melko pehmeä se taikina, mutta kyllä se miulla mureni melko helposti ripoteltavaan kuntoon. Ei nyt muruiksi mutta pieniksi paloiksi kuitenkin! :) Ja eihän tuo päällysripottelu oo ollenka välttämätön, voihan sen jättää laittamattaki jos tuntuu että se taikina ei siihen oikein taivu. :)

    VastaaPoista
  3. Aattelin vaan että olinko jotenki onnistunu epäonnistumaan :D Tää oli vielä parempaa seuraavana päivänä jääkaapista otettuna. Tekis mieli melkeen kokeilla hapokkaalla omenalla tai sitte puolukalla...

    VastaaPoista
  4. Mie laitoin osan pakastimeen. Ihan hyviä olivat pakastimenki kautta, ehkä hieman rakenne pehmeni.

    VastaaPoista