18. lokakuuta 2017

Valkohomejuustoa uunissa

Eräänä viikonloppuna pääsimme murusen kanssa nauttimaa harvinaisesta hetkestä: ei lapsia kummassakaan päässä ja sen myötä mahdollisuus tehdä mitä vaan. Samaan harvinaiseen saumaan sattui olemaan Viikatteen keikka Kerubissa ja tuohon tilaisuuteen oli oitis tartuttava! Hyvää musiikkia hyvässä seurassa ja pari huurteista siinä sivussa – mitäpä muuta sitä voisi kaivatakaan? No, yöpalaa tietenkin!

Viime kesänä hieman ekstempore-henkeen toteutettu lomanalottajaisolusella käynti päättyi yöllä ekstempore-henkeen hätäisesti kyhättyihin ruishirviburgereihin teemalla ”mitä kaapista sattuu löytymään”. Hyviä olivat nekin ja ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin jonottaa grillillä ja syödä jotain höpöhöpöhöttöä. Hirvenjauhelihasta tehty pihvi, ruispalat, gouda, tomaatti ja majoneesi muodostivat hyvän kokonaisuuden ja oikein maukkaan yöpalan.

Nyt tällä kertaa valmistauduttiin yöpalan valmistamiseen jo ennakkoon! Ajateltiin että tehdään ihan vaan isot voileivät keikan jälkeen - juustoa ja pekonia ja kananmunaa ja kasviksia. Satuttiin katsomaan telkkaria sitten iltana eräänä ja sielläpä eräs komediasarjan keskeinen henkilö kokkaili ohimennen uunibrietä – monen muun herkun ohella. Kysäisin muruselta onko hän tätä maistellut ja kuulin että on valmistanutkin sitä useampaan kertaan. Dipattava valkohomejuusto on ollut itselläni testattavien listalla jo pitkään ja tartuin tähän ajatukseen hetioitis – enkä päästänyt irti.

Keikalta kotiin ja uuni lämpiämään eikä siinä kauaa nokka tuhissut kun päästiin kastamaan patongin palasia sulaan lämpimään juustoon. Mahtavaa – nyt oli yöpala kohdallaan!1 kiekko valkohomejuustoa (le Rustique on hyvä kun voi kypsentää pakkauksessaan)
valkosipulia maun mukaan (laitettiin ihan älyttömästi – yksikin kynsi varmaan riittäisi!)
pieni loraus valkoviiniä
muutama oksa timjamia

lisäksi:
vehnäpatonkia tai maalaisleipää

1. Laita juusto uunipellille leivinpaperin päälle. Jätä puinen rasia paikoilleen
2. Pistele juuston päälle reikiä terävällä veitsellä. Kuori sopivaksi katsomasi määrä valkosipulinkynsiä ja leikkaa ne ohuemmiksi paloiksi pitkittäin. Töki palasia juuston kolosiin
3. Valuta päälle valkoviiniä ja asettele timjamit päällimmäiseksi
4. Kuumenna juustoa 200-asteisessa uunissa kunnes se on sulanut aivan löysäksi – noin 15 minuuttia.
5. Dippaa lämpimään juustoon patonkia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti