5. tammikuuta 2021

Graavattu lohi

Graavilohi on minulle herkkujen herkku! Joulu ei maistu joululta ilman graavilohta karjalanpiirakan päällä (kinkusta viis) ja graavilohi on toisinaan myös viikonlopun herkutteluun ostamani tuote. Vaikka karjalanpiirakka onkin graavilohelle aivan paras ystävä, niin ei ruisleipä – varsinkin tuore kotitekoinen – ole yhtään sen huonompi vaihtoehto!

Jouluksi isä tekee yleensä graavilohta minulle ja veljelleni kotiinkin mukaan otettavaksi. Hän suolaa lohen viipaloituna ja laittaa ohuita sipulirenkaita väliin. Lohi maustuu ihanasti ja sipuli muuttuu pehmeäksi. Appi suolaa lohen – ja siian – kokonaisena palana todella reilulla suolalla ja erittäin hyvin maistuu sekin! Itsekin ajattelin kokeilla lohen suolaamista ”perinteiseen tapaan” kuten Maku-lehdestä (nro 8/2020) löytämäni ohje neuvoi.

Ja siitä tuli niin hyvää! Siitä tuli pehmoista! Siitä tuli sopivan suolaista! Ja se maistui ihanalta tuoreen ruisleivän päällä! Minäkin osasin!

 


 

 

 


 

 

1 kg ruodotonta nahallista kalafileetä (lohi, kirjolohi, taimen, nieriä, siika…)

3-4 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl sokeria

nippu tilliä karkeaksi pilkottuna

 

1. Leikkaa kalafilee kahteen noin yhtä suureen palaan

2. Ripottele paloille suola ja sokeri ja asettele päälle tilli

3. Käännä kalapalat vastakkain ja kääri kelmuun tai leivinpaperiin tai laita muovipussiin.

4. Anna maustua jääkaapissa noin vuorokauden verran. Pyyhi ylimääräiset suolat pois kalan pinnasta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi tarjoamista varten

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti