11. toukokuuta 2020

Perunarieskat jämäjuurella

Juurileivonta on putkahtanut myös minun keittiööni – monien monien muiden keittiöiden lisäksi. Osallistuin talvella kansalaisopistolla hapanjuurileivontakurssille, josta sain mukaani oppia ja neuvoja, mutta myöskin valmiit ja vahvat vehnä- ja ruisjuuret. Opettajan ohjeiden mukaisesti olen nyt ihan kaikessa rauhassa tutustunut juurteni sielunelämään ja tehnyt vehnäjuurella ihan vaan tavallista vehnäleipää ja palasämpylöitä ja ruisjuurella vuokaleipää. Herkullisia molemmat ja varsinkin sämpylät ovat saavuttaneet suuren suosion sekä lasten, että murusen taholla. Eli onnekseni saan leipoa ja harjoitella paljon!

Juurta voi ruokkia leipää varten täsmällisesti niin, että aktiivista juurta on käytettävissä taikinaan juuri sen verran mitä tarvitsee - ohjeissahan taikinaan tarvittava juuren määrä on grammamäärinä ilmoitettu. Jostain syystä koen kuitenkin turvallisempana ruokkia juurta hieman reilummin – ihan vaan kaiken varalta, vaikka en edes tiedä mihin pitäisi varautua. No, joka tapauksessa teen niin. Taikinaan tulevan aktiivisen juuren lisäksi samasta purkista laitetaan syrjään sopivasti juurta seuraavaa leipomiskertaa varten ja loppu on sitten ns. jämäjuurta. Kerään jämäjuuret pakasterasiaan talteen ja käytän nekin leivontaan – mielellään kun en mitään heitä hukkaan.

Nämä jämäjuuririeskat olivat nyt ensimmäinen jämäjuurileipomukseni ja ne olivat aivan mahtavia! Sen verran oikaisin, että käytin jauheesta tehtävää perunamuussia, en viitsinyt tehdä oikeaa muussia ihan vaan varta vasten tätä leivontaa varten. Rieskoista tuli todella tuhteja ja täyttäviä ja ne maistuivat pojillekin hyvin! (Ohje: Leivän juurella -blogi – hieman muunneltuna)



n. 12 kpl

150 g jämäjuurta
n. 500 g perunamuusia
n. 250 g jauhoja (vehnä-, ohra-, hiivaleipä-)
1 kananmuna
(suolaa, riippuen muusin suolamäärästä)

1. Sekoita kaikki ainekset sekaisin niin että saat löysän taikinan
2. Nosta taikinasta kekoja uunipellille leivinpaperin päälle ja taputtele ne rieskoiksi jauhotetuin käsin
3. Pistele rieskat ja paista ne 225-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti