3. elokuuta 2025

Loaded focaccia

Focacciaa olen tehnyt aiemminkin ja sen ihana pehmeys ja kuohkeus on ihastuttanut minut kyseiseen leipään. Alkukesästä nappasin lähimarketista matkaani Snellmanin mainoslehtisiä, joissa oli kesäisiä ohjeita. Lehdet lähtivät lomaviikolle mökille mukaan ja tämä ohje jäi lehdestä mieleen pyörimään. Toisella lomaviikolla tätä sitten testattiin ja sähköttömässä mökkitodellisuudessa leipä paistettiin kamado-grillissä. Grillivastaava huolehti sopivan lämmön ja muutenkin paistamisen ja minä sain taikina- ja täyttämispestin.

Taikina onnistui mahtavasti ja kohosi kesäkeittiön aurinkoisella ikkunalla muhkeaksi viileästä kesäsäästä huolimatta. Meillä oli mökillä käytössä hieman pienempi vuoka johon taikinan laitoin. Taikinaa oli siis vuoassa paksummalti, jolloin paistoaikaakin piti jatkaa. Tämän vuoksi leipä paistui pohjasta hieman liian rapeaksi. Seuraavalla kerralla jätän suosiolla osan taikinasta käyttämättä.

Täytteeksi laitoimme kirsikkatomaatteja, jotka makeudessaan olivat ehdottomasti tämän leivän herkullisin osa! Tomaattien lisäksi laitoimme leipään fetaa (sitä kun oli jämäpala jääkaapissa) ja minun puolikkaalleni myös oliiveja. Niin ja ripaus parmesaania pinnalle – sitäkin löytyi jääkaapista vielä pieni nokare. Koska leipä oli loaded, sen päälle lastattiin paiston jälkeen vielä ilmakuivattua kinkkua (osa kylmänä ja osa rapeaksi grillissä paistettuna). Herkullista!

 


 

 








 

 

taikina:

3,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa (tai vastaava määrä kuivaa)

0,5 dl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

1,5 tl suolaa

7 dl vehnäjauhoja

 

täytteeksi:

125 g kirsikkatomaatteja

100 g provolonejuustoa

1 dl kalamataoliiveja

2 oksaa rosmariinia (ei laitettu)

muutama siivu ilmakuivattua kinkkua

0,5 dl + 2 rkl oliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

(parmesaaniraastetta)

(tuoretta basilikaa)

 

1. Valmista ensin taikina: lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon öljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi! Peitä liinalla ja anna kohota noin tunnin ajan

2. Vuoraa uunivuoka (25x30cm) leivinpaperilla ja voitele se 2 rkl:lla oliiviöljyä. Kaada taikina vuokaan ja painele se tasaiseksi reilusti öljytyin käsin. Peitä liinalla ja anna kohota 40 minuuttia

3. Valmistele täytteet: halkaise kirsikkatomaatit ja oliivit ja paloittele juusto. Riivi rosmariininoksat

4. Valuta kohonneen taikinan päälle oliiviöljy ja painele taikinaan sormilla koloja.

5. Lisää päälle täytteet ja ripottele päällimmäiseksi (parmesaani ja) sormisuola

6. Paista 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia

7. Levitä kypsän leivän päälle ilmakuivattua kinkkua ja viimeistele halutessasi tuoreella basilikalla

 


 

 


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti