21. huhtikuuta 2010

Helppo arkileipä

Löysin Chez Jasu -blogista tällaisen helppoakin helpomman leipäohjeen. Testaukseen meni ja hyvin toimi! Itselläni ei oikeen kärsivällisyys riitä taikinan vaivaamiseen, mutta tämän kohdalla sitä vaatimusta ei ollut! Todella hyvin kohosi, oli pehmeä ja kostea sisältä. Paistoaika olis meidän uunilla saanu olla viitisen minuuttia pidempi.



5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1-2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä (käytin oliiviöljyä)
vehnäjauhoja (2/3 jauhojen kokonaismäärästä)
muita jauhoja (1/3 jauhojen kokonaismäärästä) (käytin vehnäleseitä, kaurahiutaleita ja ruisjauhoja)


1. Mittaa lämmin vesi kulhoon ja liuota siihen sokeri, suola ja hiiva. Sekoita joukkoon jauhoja sen verran että saat aikaan löysän taikinan (paksumpi kuin pannaritaikina mutta tarpeeksi löysä valumaan kulhosta kallistaessa!). Kohota liinan alla 20 minuttia
2. Lisää öljy ja vehnäjauhoja sen verran että taikina irtoaa kulhon reunoista. Jätä taikina silti niin löysäksi ettet voisi sitä pöydällä vaivata. Sekoittele ja vaivaa taikinaa kulhossa puulastan avulla pari minuuttia
3. Voitele leipävuoka ja kippaa taikina sinne. Peitä liinalla.
4. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Laita leipä kuumaan uunin ja paista 30-40 minuuttia
5. Ota valmis leipä vuoasta, kääri puuvillaliinaan ja anna jäähtyä ennen leikkaamista

2 kommenttia:

  1. Ensimmäinen koskaan tekemäni leipä - ja hyvin onnistui. Lisäsin myös 4 dl lantturaastetta sekä seesamin- ja unikonsiemeniä, erityisesti päälle. Sinulla on myös kauniita kuvia. Kiitos selkeästä ohjeesta! T: Lumi 29 v.

    VastaaPoista
  2. Hienoa! Kotitekoinen leipä on vaan niinn hyvää! :) Siitä se leivänleipojan ura urkenee! Kokeilehan vaivaamatonta leipää myös! Se on helppoa!

    VastaaPoista