30. tammikuuta 2022

Selleripyree

Juuriselleri on ollut yksi harvoista ruoka-aineista, joista en ole tykännyt. Yleisesti ottaen syön hyvin pitkälti kaikkea ja varsinkin nyt ruokaharrastuksen (ja keski-ikäisyyden) myötä olen tietoisestikin opetellut syömään aineksia, jotka minulle eivät ole olleet mieleisiä. Useita makuja olen oppinut syömään ja nauttimaan niistä, joitakin makuja on vielä niin sanotusti työn alla. Mutta hiljaa hyvää tulee!

Kävimme murusen kanssa loppusyksystä syömässä vähän fiinimmin Joensuun Teatteriravintolassa. Korona-ajan vuoksi varasin pöydän jo varhaiseen alkuiltaan ja paikalle päästyämme tarjoilija totesi, että saamme olla koko ravintolassa aivan kaksin – henkilökunnan lisäksi tietenkin. Tällä illallisella ei tarvinnut odottaa palvelua tai ruokia ja saimme nauttia kahden ruokalajin aterian rauhassa.

Minä valitsin alkuruuaksi peuraa ja pääruuaksi taimenta, murusen lautasella oli alkuruuaksi jotain kalaa ja pääruuaksi hirveä. Tokihan me maistelimme annoksia ristiin ja koska hirviannoksessa oli selleripyreetä niin tietenkin maistelin myös sitä. Ja sepä olikin positiivinen yllätys! Kermaisen täyteläinen ja pehmeä, ei maultaan lainkaan sellainen mikä makumuisto minulle selleristä on jäänyt!

Tästä innostuneena pyreetä piti tietysti tehdä kotonakin ja tällä hetkellä selleripyree on aikalailla vakiolisuke silloin kun lautasella on kokolihaa. Erityisesti se sopii mielestäni hyvin vahvan ja tumman lihan seuraksi – eli naudan tai riistan. Voisin kuvitella, että myös lohen kaverina selleri toimisi hyvin.

Selailin muutamia ohjeita netistä ja totesin, että eihän tämä ole perunamuusia kummempaa – paitsi paljon parempaa, eikä niin tuhdin täyttävää kermasta ja voista huolimatta. Ainesten määrällä ei pyreetä tehdessä oikeastaan ole väliä – voita ja kermaa voi laittaa ihan oman maun mukaan. Pyreen jämä sopii hyvin lettuihin tai rieska- tai sämpylätaikinaan samalla tavalla kuin perunamuusikin.

 

 






 

 

 

 

 

 

 

selleriä
kermaa
voita
suolaa
sitruunamehua
(parmesaaniraastetta)

1. Kuori selleri ja paloittele se tasakokoisiksi paloiksi. Laita palat kattilaan ja lisää niiden päälle vettä sen verran että ne juuri peittyvät. Mausta keitinvesi ripauksella suolaa. Keitä sellerit pehmeiksi.
2. Kaada noin puolet keitinvedestä pois. Lisää kattilaan reilu nokare voita ja luraus kermaa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää tarvittaessa kermaa sen verran, että saat sopivan koostumuksen. Pyree saa olla valuvan pehmeää.
3. Mausta pyree sitruunamehulla ja tarvittaessa lisää suolaa. Jos haluat vähän hienomman version pyreestä, voit sekoittaa joukkoon vielä hieman parmesaaniraastetta




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti