6. joulukuuta 2009

Leipää juurella

Kerran aikaisemmin olen tehnyt ruisleipää leipäjuuren avulla. Silloin leipä ei kovinkaan kummoisen makuista ollut. Nyt Pirkka-lehdessä oli jogurtilla tehty taikinajuuren ohje ja päätinpä sitä kokeilla! Tämä leipä ei ole varsinainen ruisleipä, vaan taikinaan käytetään hyvinkin sekalaisesti jauhoja, hiutaileita ja siemeniä.

Tämä leipä oli oikein onnistunutta! Kuori oli paistamisen jälkeen hieman kova, mutta pehmeni sitten muovipussisäilytyksessä sopivasti että leivästä sai leikattua ohuitakin siivuja. Juurta laitoin pakastimeen eli toisenkin kerran tätä sitten pääsen tekemään!
PÄIVÄ 1: JUURI

2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl ruisjauhoja

Sekoita ainekset yhteen kulhossa. Anna juuren seistä peitettynä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta
PÄIVÄ 2 TAI 3: JUUREN ELVYTYS

5 dl vettä
10 g tuorehiivaa
5 dl ruisjauhoja

Lisää juureen kylmä vesi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää ruisjauhot ja sekoita sekaisin. Hapata huoneenlämmössä peitettynä 12-18 tuntia. Hapattamisen jälkeen juuri näyttää tältä:
LEIPÄTAIKINA

10 g tuorehiivaa
1 rkl siirappia tai hunajaa
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä tai mantelirouhetta
4-5 dl hiivaleipävehnäjauhoja (käytin tavallisia vehnäjauhoja)

Ota taikinajuurta 2 dl pakastimeen. Voit seuraavalla kerralla jatkaa leivän tekoa suoraan juuren elvyttämisestä! Lisää loppujuureen hiiva murennettuna ja muut ainekset hiivaleipäjauhoja lukuunottamatta. Sekoita tasaiseksi ja alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähitellen. Taikinasta tulee raskasta ja hieman ruisleipätaikinaa muistuttavaa ja se saa jäädä hieman käteen tarttuvaksi. Kohota liinan alla 40 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä 2 pyöreää leipää. Itse tein yhden suuremman pitkulaisen leivän. Kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita leipä alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä tämän jälkeen 200 asteeseen ja paista leipää vielä noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti