23. joulukuuta 2009

Saaristolaisleipä

Tätä leipää on kovasti kehuttu ainakin Pastanjauhajissa ja Limepippurissa. Pitihän sitä nyt jouluksi sitten testata! Valitsin Limepippurin ohjeen työn alle. Taikinaan tuleva puolukka epäilytti minua, mutta se tuo mukavaa pientä kirpeyttä makeaan leipään. Leivän maku on voimakkaan maltainen ja makea ja rakenne mukavan ilmava. Leipä on helppo tehdä, ei tarvitse vaivata eikä leipoa. Kohotus ja paistaminen vie tosin oman aikansa. Näitä ajattelin tässä pyhien aikaan vielä viemisiksi vanhemmilleni, anoppilaan ja mummolleni tehdä.



5 dl piimää
50 g hiivaa
1,5 dl siirappia
1 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
1,5 dl vehnä- tai kauraleseitä
1,5 dl maltaita
2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin, taikina saa jäädä löysäksi.
2. Voitele pitkulainen leipävuoka ja kaada taikina siihen. Peitä leivinpaperilla ja liinalla ja anna kohota noin 1,5 tuntia.
3. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leipää noin 1 tunti ja 15 minuuttia. Peitä vuoka foliolla kun pinta alkaa tummua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti