13. syyskuuta 2010

Sadonkorjuuta juhlistamassa!

ProAgria Pohjois-Karjala järjesti sadonkorjuutapahtuman Joensuun matkustajasatamassa 10.-11.9.2010. Tapahtuma kokosi yhteen maakunnan tuottajia esittelemään, maistattamaan ja myymään tuotteitaan. Tarjolla oli monenlaista: erilaisia kasviksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja, mehuja, hilloja, hunajaa, liha- ja kalavalmisteita, käsitöitä, yrttejä, mausteita, ruoka-annoksia, jäätelöä ja elävää musiikkia. Varmasti siis jokaiselle jotakin! Lämmin syyspäivä kokosi sadonkorjuuta juhlistamaan suuren joukon ihmisiä.



Kontiolahtelaisen Sinkkosen marjatilan kojussa maistelin ihania omena- ja mansikkamarmeladeja joita ostin kotiinkin tuomisiksi. Mukaani lähti myös pullollinen oman tilan marjoista valmistettua mehua. Molemmat tuotteet ovat lisäaineettomia, eli oikein sopivia lapsiperheeseen! Sinkkosen marjatilan valikoimiin kuuluu mehujen ja marmeladien lisäksi myös mm. hilloja. Marjatilalta voi käydä ostamassa tuotteita paikanpäältä mutta myös tilaaminen on mahdollista. Lista jälleenmyyjistä löytyy myöskin kotisivuilta.



Liperissä, Vaivion kylällä, sijaitsee Hollantilaislähtöisen Pjotr Houtbeckersin isännöimä luomutila Pikkunuppu. Tilalla viljellään mm. perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja sipulikasveja. Pikkunupun myyntikoju oli kaunis näky sadonkorjuutapahtumassa. Juurekset oli esillä puisissa laatikoissa ja suuri osa oli nostettu laatikoihin multineen. Tuuheat persiljaniput olivat tummanvihreitä ja meheviä ja sipulit pulleita. Värien loisto houkutteli ostoksille – liekö se sitten sitä luomun taikaa! Ostin muutaman punajuuren joista olisi tarkoitus tehdä gratiinia. Ostokseni sain ruskeassa paperipussissa – luonnollisesti!







Jossakin kojussa katselin kaihoten karhunvadelmia joita en ole koskaan tuoreena maistanut. Marjat olivat pulleita ja tummia mutta hinta oli melko suolainen joten jätin marjat muille. Kiteen Marjan kojulta silmiini sattui karhunvadelmahilloa jota ostinkin pienen purkin. Ostin myös vadelmajauhetta jota voi nauttia esim. jogurtin seassa. Kojulla oli tarjolla myös mehuja, muita hilloja ja jauheita sekä sinappia.







Myös polvijärveläisen MaHeVin kojulla oli myynnissä erilaisia marjajauheita. Yrityksen valikoimiin kuuluu myös muita kuivattuja kasvis- ja hedelmätuotteita. Lisätietoja kotisivuilta!



Eihän markkinahenkinen tapahtuma ole mitään ilman jäätelöä! Bongasin satamasta aivan ihanan ruskean jäätelökärryn josta myytiin Outokumpulaisen Vuonosahon tilameijerin jäätelöitä ja sorbetteja. Jäätelöt on valmistettu homogenoimattomasta maidosta joten ne sopivat monille laktoosivaivaisillekin. Jäätelöt eivät sisällä lisäaineita tai väriaineita.

Vaniljan ystävänä valitsin pallon madagascarin vaniljaa jossa on käytetty aitoa vaniljatankoa. Jäätelö oli ihanan paksua ja pehmeää, kerman keltaista ja mustapilkkuista (ei puhtaan vitivalkoista kuten valion vaniljakermajäätelö – tai ”jäätelö”). Vuonoksen jäätelön lakritsijäätelökin oli ruskeaa eli lakritsin väristä! Harmi kyllä en saanut kovinkaan hyviä kuvia otettua koska moni muukin oli huomannut että tuo jäätelö on hyvää… Käykää katsomassa lisätietoja ja jälleenmyyntipaikkoja Vuonoksen jäätelön kotisivuilta!





Vaikka käyntini tapahtumassa oli melko pikainen tulin kuitenkin hyvällä mielellä kotiin. Ainoa miinuspuoli oli se, että runsaasta tarjonnasta oli vaikea valita mukaansa ostettavaa! Ensi vuonna paksummalla lompakolla ja peräkärryn kanssa liikenteeseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti