5. lokakuuta 2014

Pullaa

Kuten monesti olen jo maininnut, niin pullataikina ei ole ystäväni. Tekemäni pullat eivät ole pehmeitä ja kuohkeita ja makoisia, vaan kuivahkoja ja tylsän makuisia. Olenkin opetellut välttämään pullataikinan tekoa hyvällä menestyksellä.

Kunnes sitten saapui laskiainen ja laskiaispullien leipominen töissä lasten kanssa. Ja kuinkas sattuikaan, olin aamuvuorossa. Toisin sanoen taikinantekovuorossa. Varoittelin työkavereitani onnettomasta taikinanäpistäni jo etukäteen, mutta lupasin tietenkin tehdä taikinan. Tavoitteena oli siis kaksi kohtuullista litran pullataikinaa.

Luin ohjeen taikinapussin kyljestä ja tein huolella ja vaivasin huolella ja keskityin huolella. Ja lopputulos oli aivan loistava!! Taikina kohosi kauniisti, se ei tarttunut käsiin, se ei tarttunut pöytään, eikä leipomiseen tarvinnut käyttää juuri lainkaan jauhoja. Se oli siis oikein lapsiystävällinen taikina! Ja hyvän makuinen sekä raakana, että kypsänä. Osasin!

Nyt jälkeenpäin ajatellen olen aina pullataikinan kanssa tehnyt ihan perusvirheitä:
- kuivahiivaa kannattaa oikeasti käyttää niin paljon kuin pakkauksen kyljessä neuvotaan, vaikka tuntuisi että vähempikin riittäisi!
- taikinan täytyy antaa kohota rauhassa ihan taikinana, ei ne leivottuna ja uunissa enää välttämättä kohoakaan niin paljoa – varsinkin jos sitä hiivaa on liian vähän…
- rasvassa ei kannata pihistellä!
- sokerissa ei kannata pihistellä – paitsi jos oikeasti haluaakin tehdä sämpylöitä
- taikinaa täytyy (siis ihan oikeasti täytyy) vaivata niin kauan että se alkaa irrota kulhon reunoista – silloin se ei tartu käsiin ja pöytään ja joka paikkaan ja leipominen on helpompaa
- taikina kannattaa jättää pehmeäksi vaikka tuntuukin, että se tarttuu vaan. Vaivaamalla kunnolla se kyllä irtoaa käsistä ja kulhosta, liialla jauholla pullasta tulee kuivaa

Mutta nyt minäkin voin olla pullantuoksuinen äiti! Ja olen ollutkin!



5 dl maitoa
ripaus suolaa
2 dl sokeria
2 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
n. 12-13 dl vehnäjauhoja
200 g voita

1. Mittaa maito kulhoon ja lämmitä se reilusti käden lämpöiseksi. Vatkaa sekaan suola, sokeri, muna ja hiiva
2. Lisää jauhoja taikinaan vähitellen, ensin vispaamalla ja sitten käsin sekoittamalla.
3. Vaivaa lopuksi taikinaan sulatettu tai pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnolla ja pitkään, kunnes se muuttuu kimmoisaksi ja irtoaa kulhon reunoista
4. Peitä kulho liinalla ja kohota pari tuntia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi
5. Leivo taikinasta korvapuusteja, voisilmäpullia, hillopullia, pitkoa, bostonia - mitä haluat. Kohota pullia vielä ennen paistamista puolisen tuntia.
6. Voitele pullat kananmunalla ja paista 225-asteisen uunin alatasolla 10-15 minuuttia pullien koosta riippuen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti