26. lokakuuta 2014

Broileri-lehtikaalipata

Lehtikaali oli siis menneen kesän uusi tuttavuus kasvimaalla! Kasvatin itse kolme tainta, jotka näyttivät hyvin raasuilta kun ne maahan laitoin. Ajattelin kuitenkin kokeilla. Ja kannatti. Yhden taimen joku kylläkin söi heti alkumetreillä, mutta kaksi kaalia lähti kasvamaan.

Sitten kuvioihin tuli etana tai joku muu ötökkä, joka söi alalehdet. Katselimme äitini kanssa pitsireunaisia kaaleja hieman huvittuneina, mutta annoin niiden edelleen olla. Näyttäisihän niistä kuitenkin jollekin olevan iloa! Kaalit kasvoivat ja ilokseni ylemmät lehdet saivat olla rauhassa! Annoin alimmat syödyt lehdet myös olla paikoillaan – ikään kuin hämäyksen vuoksi.

Kaalit kasvoivat napakoiksi ja koska ne kestävät pakkasiakin, en pitänyt sadonkorjuun kanssa kiirettä. Oli myös melko vaikea valita mihin kaalit käyttäisin, koska niitä oli tosiaan vain kaksi. Eli kovinkaan suuriin ja kattaviin kokeiluihin ei materiaalia riittäisi. Jääkaapissa pötkötti chorizo, jonka olin leivontaa varten joskus ostanut ja joka oli kuitenkin käyttämättä jäänyt, joten tämä Keittiössä, kotona ja puutarhassa –blogista löytämäni ohje osui kuin nyrkki silmään. Jätin alkuperäisessä ohjeessa olleet pavut pois, koska ruoka vaikutti olevan tuhtia ja täyteläistä jo muutenkin. Lopputulos oli todella herkullinen!! Lehtikaali pääsee kasvimaalleni ensi kesänä myös!

Valitsin myös toisen lehtikaaliohjeen kokeiltavaksi. Mutta cityjänis ehti ensin. Porkkanoiden ja palsternakkojen välissä kaalit saivat kasvaa rauhassa, mutta kun kaikki muu oli maasta nostettu, oli kaalit selvästi kuin tarjottimella. No, hyvä kun maistui – olis maistunu miullekin!



500 g broilerin paistileikkeitä
100 g chorizo-makkaraa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
savupaprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
1 prk tomaattimurskaa
1 tl rosmariinia
5 suurta lehtikaalin lehteä
1 dl kalamata-oliiveja

1. Paloittele paistileikkeet hieman pienemmiksi paloiksi ja ruskista ne kasarissa öljyssä. Nosta syrjään odottamaan
2. Paloittele chorizo ja paista sitä kasarissa omassa rasvassaan kunnes se kypsyy rapeaksi.
3. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynsi ja lisää ne kasariin. Jatka kypsentämistä kunnes sipulit ovat pehmeitä.
4. Mausta savupaprikajauheella, suolalla ja pippurilla ja lisää kasariin tomaattimurska ja rosmariini. Sekoita ja lisää broileripalat sekaan. Kypsennä noin 15 minuuttia
5. Leikkaa lehtikaalin lehdistä paksu ruoti pois ja leikkaa lehdet pienemmiksi palasiksi. Halkaise oliivit kahtia. Sekoita kaali ja oliivit kasariin. Laita kansi päälle, nosta kasari pois levyltä ja anna hautua viitisen minuuttia. Tarjoa riisin kera

1 kommentti:

  1. Kiva kuulla, että maistui. Täytyypä itsekkin tehdä pitkästä aikaa. Meidän lehtikaalit päätyivät koristamaan lasten mutakakkuja...

    VastaaPoista