1. toukokuuta 2015

Churrot

Vappu tulossa ja munkkeja lapsille pitäisi vääntää. Niinkuin olen noin parikymmentä kertaa varmaankin jo maininnut, ei hiivataikina ole oikein minun juttuni. Vaivaaminen tuntuu niin työläältä ja vastenmieliseltä. Pari kertaa olen tehnytkin munkkeja, jotka ovatkin paljon vaivattomampia ilman monia kohottamisia! Tänä vuonna ajattelin mennä samalla linjalla, mutta tehdä kuorrutettuja versioita. Pohdiskelin vaaleanpunaista kuorrutetta ja suklaakuorrutetta ja ajattelin tehdä lopullisen päätöksen kaupassa.

Sitten silmiini sattuikin facebookin välityksellä tämä Liemessä-blogissa oleva churrojen ohje. Churrot ovat olleet to do -listallani jo jonkun aikaa ja ohjekin on itseasiassa saksittu talteen (sinne to do -rasiaan, joka alkaa pursua uhkaavasti). Oi, tässäpä onkin helppo tapa tehdä vappumunkit ilman taikinan käsittelyä! Taikina tehdään kivasti kattilassa ja viimeistellään vatkaimella, sitten taikina sujautetaan pursotinpussiin josta se pursotetaan suoraan kuumaan öljyyn kypsymään. Kuorrutteen virkaa toimittaa suklaakastike, johon kypsät munkkipötkylät kastetaan juuri ennen haukkaamista. Täydellistä!

Ja sitten tuumasta toimeen! Taikinan teko sujui hyvin, tosin se jäi hieman paksuksi, mutta tuli kuitenkin testatessa pursottimesta ulos. Kuumensin öljyn laakeassa pannussa ja aloin paistelemaan. Ensimmäiseen pannulliseen sain kypsymään kolme pötkylää oikein näppärästi, kunnes pussin sauma petti ja taikina alkoi pursuta sauman välistä. Kaavin taikinan pussista takaisin kulhoon ja sitten uuteen pussiin. Pursotin ja kypsensin seuraavan pannullisen melkolailla vaivatta. Kolmannen pannullisen aikana huomasin, että kertakäyttöiset pursotinpussini eivät kestä kuumasta öljystä hohkavaa lämpöä vaan pussi alkoi venyä ja pullistella toiselta laidalta ja lopulta pussi hajosi.



Kaavin loput taikinat pursotinpussin jämistä takaisin kulhoon ja totesin, että teen lopusta taikinasta minimunkkeja. Taikina oli onneksi sopivan napakkaa käsin pyörittelyyn. Päädyinkin tekemään käsin taikinapötkylöitä ja paistamaan ne öljyssä. Nyt alkoikin sujua!! Sain tehtyä loput pötkylät valmiiksi leikkuulaudalle ensimmäisen satsin kypsyessä ja siitä ne oli helppo nostella kypsymään.



Summa summarum. Ihan aina ei mene niinkuin strömsössä. Mutta ei haittaa jos on valmis hieman soveltamaan siinä kohdassa kun suunnitelma ei etene ennalta kirjoitetusti. Lopputuloksena oli n. 10 kpl churroja ja 20 kpl kotikutoisempia "kurroja" (tein alla olevan ohjeen mukaisen taikinan 1,5-kertaisena). Niin tai näin, herkullisia olivat molemmat mallit eikä muruakaan jäänyt jäljelle kun vappupäivänä neljään pekkaan käytiin herkkupalojen kimppuun.



Hyvää vappua kaikille!

20 kpl

taikina:
3 dl vettä
50 g voita
1 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

lisäksi:
(ruokokide)sokeria

kastike:
100 g maitosuklaata
1 dl kuoohukermaa
0,25 tl suolaa

1. Sekoita kattilassa vesi, voi ja sokeri. Kuumenna ja anna kiehahtaa. Laske lämpöä ja lisää vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kuumenna puolisen minuuttia. Nosta pois levyltä.
2. Sekoita kananmunat taikinaan yksitellen sähkövatkaimella voimakkaasti sekoittaen
3. Kuumenna öljy n. 180-asteiseksi. Pidä kansi käden ulottuvilla mikäli öljy sattuu syttymään palamaan
4. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinasta pötkylöitä kuumaan öljyyn. Leikkaa pötky saksilla poikki. Paista 2-4 minuuttia kunnes churrot ovat kauniin ruskeita (tai sitten tee "kurroja" niinkuin minä tein)
5. Nosta valmiit churrot hetkeksi talouspaperin päälle ja pyörittele ne sitten sokerissa
6. Kun kaikki currot ovat valmiita, valmista kastike. Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi. Kaada kerma suklaan päälle ja lisää joukkoon ripaus suolaa. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja kastike on tasaista. Nauti churrot lämpimän suklaakastikkeen kera.

2 kommenttia:

  1. No hienosti onnistu noinkin kätevältä.

    VastaaPoista
  2. Oli kyllä hienous kaukana tässä hommassa! :D Mutta pääasia että maistui kaikille. :)

    VastaaPoista