Menneenä talvena havahduin monta kertaa siihen, että mieleni teki kevyttä, raikasta ja sopivasti tulista ja mausteista ruokaa. Kaukoidän keittiön antimia tulikin kokkailtua useampaan otteeseen.
Lainasin kirjastosta Jackun Brownin kirjan Vietnamilaisen keittiön parhaat. Kirjassa oli kattava valikoima kana-, liha-, kasvis-, kala- ja äyriäisruokia. Kirjan alussa oli esitelty vietnamilaisen keittiön perusmausteita ja myös kuvailtu niiden makua. Joidenkin ainesten kohdalla oli jopa kerrottu millä sen voi korvata mikäli ohjeessa olevaa ainesta ei satu löytymään.
Alla oleva ohje on mukailtu Vietnamilaisen keittiön parhaat –kirjassa olevan ohjeen pohjalta. Tämä maukas keitto vei kielen mennessään ja tuli saman tien jäädäkseen keittiöömme! Itse asiassa olen vain kerran tehnyt tätä aivan ohjeen mukaan, mutta olen käyttänyt liemen ohjetta pohjana kevennetyn kevään ruokavalioon kuuluvaan kasvis-nuudelikeittoon. Tulee muuten perus kaali-porkkana-palsternakkasoppaankin aivan uusi hieno makumaailma!
2 annosta
6 dl kanalientä
0,5 rkl kalakastiketta
30 g galangal-juurta (tai pieni pala inkivääriä)
1 tähtianis
1 kanelitanko
0,5 tl chilirouhetta
0,5 tl ruokokidesokeria
1 broilerin rintaleike
4 kevätsipulia (tai pala purjoa)
100 g pavunituja
100 g riisinuudeleita
1 lime
kourallinen maapähkinöitä
1. Kaada kanaliemi kattilaan ja lisää joukkoon kalakastike galangal hyvin hienonnettuna (tai inkivääri kuorittuna ja raastettuna), tähtianis, kanelitanko, chilirouhe ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla kymmenisen minuuttia
2. Paloittele broileri ja nosta lihapalat liemeen. Keitä 10-15 minuuttia kunnes liha on kypsää.
3. Leikkaa kevätsipuli (tai purjo) renkaiksi ja lisää ne keittoon itujen kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja poista tähtianis ja kanelitanko
4. Kypsennä kanan kypsyessä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan
5. Leikkaa lime lohkoiksi. Paahda maapähkinät pannulla ja rouhi ne karkeaksi rouheeksi
6. Jaa nuudelit kahteen kulhoon ja annostele keitto päälle. Ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja viimeistele annos limemehulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti