16. tammikuuta 2016

Karitsapyörykät

Kylmät talvisäät jatkuvat, samoin kuin tarve kotoisaan lämmittävään ruokaan. Myös Henri Alénin keittokirjan selaaminen jatkui – kolmatta kierrosta mennään! Harvoin sattuu kohdalle tällaista käytännön läheistä keittokirjaa missä ei liikoja kikkailla.

Lihapyörykät ovat kotiruokaa parhaimmillaan. Yleensä tulee tehtyä peruslihapullia – yksinkertainen on useimmiten parasta. Melkeinpä yhtä usein tulee tehtyä lihapullia tomaattikastikkeessa – siitä tykkää meidän ruokapöydän ääressä kaikki (ja se on harvinaista se!). Mutta koskapa joka toinen viikonloppu meillä syödään aikuisten kesken, on mahdollisuus välillä tehdä jotain uutta ja mielenkiintoista.

Näiden ihanien pyöryköiden kaveriksi tein kirjan ohjeen mukaan satay-tyylisen kastikkeen Henrin ohjeella. En tiedä mikä ohjeessa oli mennyt vikaan, mutta hyvää se ei ollut. No, tiedänhän minä kyllä, siitä puuttui makeus kokonaan. Oli vain suolaisuutta, tulisuutta ja happamuutta. Lurautin maistelun jälkeen hunajaa soosin sekaan ja tasapaino alkoi löytyä. Mutta fariinisokeri sipuleiden sekaan olisi ollut tarpeen. No, niin tai näin, en tuota sävellettyä ohjetta tähän laita. Satay-kastike sopii kyllä pyöryköiden kanssa tosi hyvin, siinä Henri on osunut oikeaan – hyväksi havaittu ohje löytyy täältä.



2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna
1 rkl tomaattipyreetä
10 lehteä hienonnettua minttua (tai 1 tl kuivattua)
chiliä maun mukaan
1 tl suolaa
mustapippuria
n. 10 kalamataoliivia
400 g karitsan jauhelihaa

1. Mittaa kulhoon korppujauho ja riko sekaan kananmuna. Sekoita. Lisää seokseen tomaattipyree ja mausteet ja sekoita. Jätä turpoamaan hetkeksi
2. Hienonna oliivit mahdollisimman pieniksi. Sekoita oliivit ja jauheliha korppujauhoseokseen
3. Sekoita taikina tasaiseksi ja pyörittele siitä pyöryköitä uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa kypsiksi (10-15 minuuttia ehkäpä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti