9. tammikuuta 2016

Lempeä linssi-currykeitto

Pakkanen on paukkunut jo useamman päivän rajoittaen hieman ulkoelämää. Työmatkat ovat kuitenkin taittuneet jalkapatikassa ja auto on saanut huilata pahimpien pakkasten aikaan. Lauantaiaamuna pakkasmittarit näyttivät -24,9 (kuten myös pari edellistä päivää) ja 17,9 (kuten myös pari edellistä päivää – lukuun ottamatta -61 lukemaa yhtenä päivänä). Tarkistin pakkastilanteen lähistöllä asuvalta ystävältäni. Todellisuus oli jotain -13,1:n ja -15:n välillä. Vaatetta päälle ja reippailemaan. (Käytiin ostamassa uusi lämpömittari – lukema tuoreeltaan -16,8.)

Kylmä viima teki aamulenkistä viileähkön, mutta kaunis auringonpaiste toi hieman lohtua. Kaupassa hikoilun ja kotimatkan jälkeen olo oli hieman viluinen. Onneksi olin suunnitellut tekeväni ruuaksi lämmittävältä kuulostavaa linssikeittoa. Ruoka valmistuikin yllättävän nopsaan – eipä ollut juurikaan pilkkomista (vaikka päätinkin laittaa ohjeen mukaisten ainesten lisäksi soppaan vielä hieman porkkanaa)! Hieman ennakkoluuloisena maistelin keittoa. Joskus aiemmin tekemäni linssikeitto on ollut vetisen oloista ja mautonta ja kermalla höystetyt keitot tuntuvat joskus liian kermaisilta ja raskailta.

Mutta tämäpä yllättikin kaikilta osiltaan! Mausteet olivat kohdallaan, vaikka tuntui että melkoisen reilulla kädellä niitä laitetaan. Ja kermasta huolimatta keitto oli kevyen oloinen. Kyllä ammattikokki tietää mitä tekee. Ja sehän en tietenkään ole minä, vaan Henri Alén, jonka kirjasta Vuoden keittokirja – Henkan kotiruokaa koko vuodeksi tämän ohjeen löysin. Ruisleipäviipale juustolla keiton kylkeen ja melko lailla kylläinen olo tuli!

Nyt hetken huili ja mahan vajuutusta, sitten salille testailemaan sykerajoja ja ajoissa saunaan rentoutumaan. Ihana vapaapäivä!



3 dl punaisia linssejä
luraus oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
chiliä maun mukaan
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl currya
2 pientä porkkanaa
1 prk tomaattimurskaa
1 l kana- tai kasvislientä
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa

1. Huuhtele linssit huolella ja jätä ne likoamaan
2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää mausteet ja kuumenna hetki. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia
3. Lisää kattilaan linssit, tomaattimurska ja melkein kaikki liemi. Keitä n. 20 minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää lientä tarpeen mukaan
4. Lisää lopuksi kerma ja mustapippuria. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti