27. syyskuuta 2020

Ruisleipää juurella

Ruisleipä on perusleipä, se on vakioleipä, jonka miltei aina valitsen lautaselleni, mikäli vain mahdollista. Toki tuore juureen leivottu vaalea leipä on herkullista ja sitäkin mielelläni syön, mutta kylläpä vaan aamu alkaa aina parhaiten ruisleivän voimalla.

Ruisvuokaleipää olen leiponut leipäkurssilta saamani ohjeen mukaan muutaman kerran vaihtelevalla menestyksellä. Leipä on välillä jäänyt todella tiiviiksi, välillä se on ollut aivan liian kypsä ja jollain kertaa taikinasta unohtui suola. Melkeinpä jo epätoivo iski, sillä ruisjuureni – Ruiska – on hyvin pätevä ja elinvoimainen tyyppi ja kylläpä harmittaisi, jos tuo potentiaali menisi hukkaan.

Onneksi on olemassa Hapanjuurileipurit-ryhmä facebookissa! Sitä olen ahkerasti lueskellut ja painanut mieleeni konkarileipureiden neuvoja ja vinkkejä ja ottanut myös talteen erilaisia ohjeita. Lopulta tuli siihen tulokseen, että aikaisemmin tekemäni vuokaleipätaikina on todennäköisesti ollut aivan liian paksua ja tiivistä, eikä se sen vuoksi ole jaksanut kohota kuohkeaksi.

Tämän oivalluksen jälkeen lähdin etsimään aivan tavallista ruisleipätaikinan ohjetta. Kurssilta saatuun ohjeeseen tuli auringonkukansiemeniä ja aiemmin tekemiini reissareihin maltaita, mutta nyt halusin tehdä aivan tavallisen ruisleivän. Facebookin ryhmän kauttahan sen tietenkin löysin! Sielläkin oli ruisleipäohjeita monelta tekijältä, mutta Ulpu Niemen ohjeet ja vinkit ovat käsitykseni mukaan ryhmässä hyviksi todettuja ja valitsin sitten hänen ohjeensa.

Ja nyt onnistuin! Uskalsin jättää taikinan tarpeeksi kosteaksi ja se kohosi aivan silmissä. Vuokaleivästä tuli kuohkea ja maukas, tosin taikinaa olisi voinut olla hieman enemmän vuokani kokoon nähden (alla oleva ohje on muokattu oman leipävuokani kokoon sopivaksi). Samasta taikinasta voi tehdä vuokaleivän lisäksi reissareita tai limppua. Limpun tekeminen ei tässä kohtaa minua innosta, mutta ehkäpä senkin aika koittaa vielä joskus!

taikina:

1. päivän ilta:

- sekoita suuressa kulhossa 1 dl ruisjuurta, 7,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 4-5 dl ruisjauhoja. Vatkaa vispilällä tasaiseksi paksuksi velliksi. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja jätä raski tekeytymään 12-24 tunniksi

2. päivän aamu(päivä):

- ota raskista talteen juuri seuraavaa leipomiskertaa varten

- lisää kulhoon 1 rkl suolaa ja 4-5 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi, peitä kannella tai kelmulla ja jätä kohoamaan 2-3 tunniksi (ei haittaa jos kohoaa pidempäänkin)

 

Vuokaleipä 

- voitele leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Tasoita pinta ja sujauta vuoka muovipussiin. Anna kohota 1-2 tuntia, tai pidempäänkin

- paista 225-asteisessa uunissa 45-50 minuuttia

- kumoa valmis leipä ja kääri se folioon ja leivinliinaan jäähtymään ja pehmenemään. Leikkaa jäähtyneenä, mielellään vasta seuraavana päivänä mikäli vaan maltat odottaa!

 

 

Reissarit


 

 

 

 n. 15 kpl

- nostele taikinasta kauhalla kökkäreitä uunipellille leivinpaperin päälle ja painele ne jauhotetuin sormin leiviksi

- jätä kohoamaan kelmun ja liinan alle vielä ainakin pariksi tunniksi

- pistele leivät ja paista 225-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia

- jäähdytä liinan alla sen aikaa, että voit ottaa leivät käteen. Leikkaa reunat auki saksilla ja halkaise leivät repimällä varovasti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti