9. syyskuuta 2020

Jälkimarinoidut tomaatit

Tomaatteja olen grillaillut hyvällä menestyksellä jo useampaan kertaan! Kaikkein näppärintä on pujotella kirsikka- tai miniluumutomaatit vartaisiin ja valella ne valmiilla bbq-kastikkeella ja grillata niin, että tomaattien pinta alkaa halkeilla ja saada hieman väriä. Bbq-kastikkeen ihanat maut pääsevät myös hyvin imeytymään tomaatteihin pinnan halkeamien kautta, kun tomaatteja valellaan kastikkeella grillaamisen aikana.

Grillatut tomaatit voi myös maustaa jälkikäteen. Tomaatit grillaillaan tai kypsennetään muulla tavalla ja marinadi sekoitetaan niiden joukkoon vasta jälkikäteen. Lämpimät tomaatit ottavat maut niin sanotusti mukavasti itseensä! Jälkimarinadeissa onkin hyvä käyttää tuoreita ja raikkaita makuja, jota kärsisivät kuumentamisesta. Tuoreet yrtit erityisesti ovat tällaisia mausteita ja myös sitruunan raikkaus on tuoreeltaan ehdottomasti parempi kuin lämmitettynä.

Mökillä kokeilinkin tänä kesänä näitä jälkimarinoituja tomaatteja. Mökin pihalla yrttitarha teki satoa aivan huikeaa vauhtia ja yrttejä piti yrittää tunkea vähän joka paikkaan. Koska muuta grillattavaa aterialle ei ollut ja mökillä grillaillaan avotulella, en pelkkiä tomaatteja varten viitsinyt tulia viritellä. Paistelinkin tomaatit pikapikaa kuumassa muurikassa kesäkeittiön kaasulevyllä. Mutta hyvin toimi näinkin! 


 

 

 

 

 

 

 

 

750 g miniluumu- tai kirsikkatomaatteja

 

marinadi:

1-2 valkosipulin kynttä

1 rkl raastettua sitruunan kuorta

2 rkl tuoretta yrttisilppua maun mukaan (esim. timjami, persilja, oregano, basilika, ruohosipuli, sitruunamelissa)

0,5 dl oliiviöljyä

1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa (tai valko- tai omenaviinietikkaa)

0,25 tl suolaa

0,25 tl sokeria

rouhittua mustapippuria

(chiliä maun mukaan)

 

1. Valmista ensin marinadi: kuori valkosipulin kynnet ja raasta tai hienonna ne pieneen kulhoon. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori valkosipulin joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi seokseksi

2. Grillaa tomaatit tai kypsennä ne muurikassa käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät ja kuoret alkavat repeillä

3. Sekoita tomaatit marinadin joukkoon ja anna maustua hetkinen ennen tarjoamista

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti