24. kesäkuuta 2023

Yönylisämpylät hapanjuurella

Juurileivonta ei ole työlästä, mutta toisinaan hyvinkin aikaa vievää ja aikataulutettua. Täytyy miettiä, milloin juuri ruokitaan ja ruokitaanko kerran vai kahdesti. Juuren täytyy olla sopivan virkeä, jotta taikina kohoaa. Ja taikinan täytyy kohota sopivasti, että se ei lässähdä sitten uunissa, vaan kohoamisvoimaa riittää vielä uuniin saakka. Kylmälepo antaa hyvin joustavuutta ja jatkoaikaa kaikenlaisille juuritaikinoille, jolloin prosessi hidastuu ja sen saa vaikkapa ”pauselle” välillä jos kiire uhkaa yllättää. Pienen jääkaapin ja suursyömäisen teiniperheen todellisuudessa kylmälepuutus ei ole vaihtoehto!

Nyt sattui silmiini tällainen nopsa sämpyläohje, joka valmistuu näppärästi seuraavalle aamulle. Viikonloppuihin siis juuri ihana idea! Hieman aikataulutusta tässäkin pitää laskea ja oman juuren aktiivisuus tuntea. Minun vehnäjuureni on terhakka tapaus ja 1:2:2 -suhteella ruokittuna se on käyttövalmis noin kuudessa tunnissa – hyvin se kestää myös yön yli herättelyn.

Lauantaina iltapäivällä (klo 15) ruokin juuren ja jo hieman aiemmin kuin ennakkoon oletin (klo 21) tein taikinan, kun näytti, että ehkäpä ei kannata enää odotella! Taikina jäi yöksi huoneenlämpöön tekeytymään. Aamulla klo 8 maissa heräilin ja ensimmäisenä hampaiden pesun jälkeen leikkelin taikinasta sämpylät ja laitoin uuniin. Sitten aamukahvin ja päivän lehden ääreen ja kohtapa sämpylät olivatkin valmiit aamupalan syöjille!

Ohjeen voi kääntää myös toisin päin: juuren voi ruokkia illalla myöhään ennen nukkumaan menoa, aamulla sekoittaa taikinan ennen töihin lähtöä ja iltapalalle saa sitten paistella tuoreet sämpylät. (Ohje: Hapanjuurileipurit-faceryhmä/Eeva Salmi)

 


 

 

  

120 g virkeää juurta

320 g vettä

9 g suolaa (laitoin 5 g)

tilkka öljyä

300 g vehnäjauhoja

50 g ruisjauhoja

50 g täysjyvävehnäjauhoja

 

Sekoita ainekset kulhossa ja vaivaa viitisen minuuttia. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön rauhassa yön yli (8-9 tuntia saa olla huoletta). Kumoa aamulla taikina pöydälle ja leikkaa skraballa sämpylöiksi. Muotoile halutessasi tai paista palasämpylöinä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti