Laksa on aasialainen kookosmaitopohjainen keitto, johon käytetään riisinuudeleita. Keitto maustetaan maustetahnalla ja täydennetään broilerilla, kalalla, tofulla tai kasviksilla. Tämän ohjeen olen kirjoittanut muistiin Jamie Oliverin 15-minute-meals -ohjelmasta. Tehtiin keitto kahteen pekkaan kuopuksen kanssa, eikä tämä meillä 15 minuuttiin ollut valmis! Hyvää se kyllä oli!
maustetahna:
chiliä maun mukaan
parin sentin pala inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
korianterin varsia (laitoin persiljaa)
3 kevätsipulia
1 rkl maapähkinävoita tai 0,5 dl pähkinöitä
3 kaffirlimetin lehteä
1 tl kurkumaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
keittoon:
12 dl vettä
1 kanaliemikuutio
400 g bataattia tai kurpitsaa
300 g riisinuudeleita (käytin vehnänuudeleita)
300 g parsakaalia
1 limen mehu
1 rkl hunajaa
2 dl kookosmaitoa
korianteria tai persiljaa
lisäksi:
400 g broileria
1. Valmista ensin maustetahna. Hienonna chili jos käytät tuoretta. Kuori ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Hienonna korianteri ja kevätsipulit karkeasti. Laita kaikki tahnan ainekset monitoimikoneen kutteriin tai tehosekoittimeen ja surauttele tasaiseksi tahnaksi. Tämän voi toki tehdä myös käsin morttelissa
2. Valmista sitten keitto. Laita suureen kattilaan vesi, kanaliemikuutio ja maustetahna ja kuumenna kiehuvaksi. Liemen kuumenemista odotellessa voi valmistella kasvikset. Kuori ja kuutioi bataatti ja paloittele parsakaali
3. Paista broileri pannulla, saa jäädä hieman raa’aksi kun kypsyminen jatkuu vielä kuumassa keitossa
4. Kun liemi kiehuu, lisää sekaan ensin bataatti ja keittele sitä viitisen minuuttia. Lisää sitten nuudelit (ja keitä ne melkein kypsiksi (riisinuudelit voi lisätä vasta aivan lopuksi). Lisää keittoon loput ainekset ja kuumenna kiehuvaksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti