25. maaliskuuta 2016

Pääsiäiskakku

Esikoinen on syntynyt maaliskuun viimeinen päivä. Hänen syntymävuotenaan – kymmenen vuotta sitten - kevät tuli juuri tuolloin. Torstai-iltana kun sairaalan lähdimme, satoi sankasti ja paljon lunta ja maanantaina kotiutuessamme kinokset olivat kadonneet viikonlopun yli jatkuneen vesisateen jäljiltä. Tilanne oli kummallinen: lähtiessä täysi talvi, iso maha ja kuskina toiminut tuleva ukkikin hieman hermostuneen oloinen, palatessa täysi kevät ja pieni ihminen kopassa mukana. En ole tuollaista kevättä sen jälkeen kokenut – en edes sään puolesta!

Esikoisen syntymävuonna pääsiäinen oli pari viikkoa syntymän jälkeen. Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta esikoisen synttärit ovat aina tarpeeksi lähellä että tarjoilut ja koristelut ovat väriltään ja ilmeeltään pääsiäiseen ja käsillä olevaan kevääseen vivahtavia. Pääsiäisen aikaan on myös sopivasti pitkät pyhät ja veljeni puolisoineen tulee useimmiten silloin tänne kotipuoleen perheidensä pariin. On aika kokoontua yhteen ja syödä kakkua!

Lapseni eivät juuri kakusta välitä. Eivät täytekakusta, eivätkä tällaisista hyydytetyistä kakuista jotka ovat meidän porukan makuun muutoin. Lapsilta ei siis tarvitse mielipidettä kakun suhteen tarvitse kysyä, he eivät sitä syö kuitenkaan. Riittää, että tarjolla on suklaamunia ja rahkapiirakkaa.

Hyydytetty kakku on siitä mukava, että se taipuu sesonkiin kuin sesonkiin muunneltavuutensa vuoksi ja on todella helppo tehdä. Käytin taas hyväksi havaittua perusohjetta ja väänsin ja käänsin sen keväisen raikkaaksi. Koristelu ja pursottaminen eivät ole vahvuuksiani, mutta ajatus ja maku ratkaisee. Kyllä se pääsiäiseltä maistui!



pohja:
300 g kaurakekseja
120 g oivariinia

appelsiinitäyte:
6 liivatetta
4 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
200 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
2 tl appelsiininkuoriraastetta
vaniljaa (sokeria, rouhetta, uutetta tai siemenet vaniljatangosta)
2 rkl tomusokeria

persikkatäyte:
4 liivatetta
2 prk säilykepersikoita mehussa
tilkkanen säilykepurkin mehua
3 rkl (inkivääri)siirappia

koristeluun:
40 g maitosuklaata
40 g valkosuklaata
pussillinen pieniä suklaamunia

1. Laita appelsiinitäytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen
2. Murskaa kaurakeksit monitoimikoneella. Sulata oivariini ja sekoita se keksimurujen sekaan. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. n. 26 cm) pohjalle ja painele keksiseos vuokaan. Jätä odottamaan
3. Kuumenna tilkkanen vettä tai appelsiinimehua ja liuota liivatteet nesteeseen. Jätä odottamaan
4. Kaada kerma kulhoon. Laita toiseen kulhoon rahka ja tuorejuusto. Pese appelsiini huolella ja raasta kuori, lisää 2 tl raastetta rahkakulhoon. Lisää myös vanilja ja sokeri.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista myös rahka-tuorejuustoseos vatkaimella. Kaada kermavaahto rahkakulhoon ja vatkaa seokset sekaisin.
6. Lisää liivateneste vähissä erin kulhoon samalla huolella sekoittaen. Kaada seos keksipohjan päälle ja nosta viileään hyytymään ainakin neljäksi tunniksi.
7. Kun vaalea kerros on hyytynyt, valmista persikkatäyte. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta persikat ja tilkkanen säilykepurkin nestettä tasaiseksi soseeksi. Makeuta siirapilla. Kuumenna vajaa puoli desiä vettä (tai persikkapurkin mehua) kiehuvaksi ja liuota liivatteet nesteeseen. Kaada liivateseos persikkasoseen sekaan ja levitä seos vaalean täytteen päälle. Nosta kakku jälleen viileään hyytymään pariksi tunniksi.
8.Sulata ensin tumma suklaa ja pursota kakun päälle pajunoksat. Sulata sitten valkosuklaa ja pursota pajunkissoja oksille. Viimeistele koristelu pienillä suklaamunilla

3 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Taitaa joutua testaamaan ohjeesta.
    Kiitos vinkistä ja lupsakkaa pääsiäistä 😃

    VastaaPoista
  2. Näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Taitaa joutua testaamaan ohjeesta.
    Kiitos vinkistä ja lupsakkaa pääsiäistä 😃

    VastaaPoista
  3. Oli kyllä hyvää! Raikkaan (eli olevinaan kevyen) makuista! :D

    VastaaPoista