19. helmikuuta 2018

Aurajuustoinen hirvipata

Viikonloppuruoka oli mietinnässä ja pakastimessa murusen jahtaamaa hirveä sen verran että useamman aterian neljälle hengelle niistä tekee. Hirvi suorastaan huutaa hiljakseen hauduttelemista talvisena viikonloppuna. Useamman tunnin saa nuuhkutella uunista leviävää ja vähitellen voimistuvaa kypsyvän lihan tuoksua. Lopputulos on (toivottavasti) pehmeä ja haarukkaan hajoava. Hirvi on vähärasvainen liha ja tarvitsee kaverikseen hieman rasvaa. Edellisen kerran tein hirvipadan italialaiseen henkeen punaviini- ja tomaattiliemeen höystettynä pekonilla, porkkanalla ja sipulilla. Nyt halusin kokeilla jotain uutta.

Työkaverini suositteli minulle tätä Valion nettisivuilta löytämäänsä ohjetta. Hän on tehnyt ruuan useampaankin kertaan ja aina naudasta, mutta naudanlihalle tehdyt ohjeet taipuvat aivan yhtä hyvin riistallekin. Punaviinin, aurajuuston ja paprikan yhdistelmä ja vieläpä hirven kanssa tuntui hyvin epäilyttävältä, mutta kokeilin kuitenkin. Ja kyllä kannatti! Maut sopivat yllättäen todella hyvin yhteen. Makea paprika taittoi aurajuuston suolaisuutta ja punaviini pyöristi ja sitoi vahvat maut yhteen. Todennäköisesti tätä tulee tehtyä toistekin!



600 g hirven paistia (tai nautaa)
öljyä (ja voita) paistamiseen
1 pkt pekonia
0,75 tl suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
1 tl sokeria
150 g sipulia
2 valkosipulin kynttä
200 g porkkanaa
2 dl punaviiniä
1,75 dl vettä
0,25 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl kuivattua timjamia
75 g aurajuustoa
150 g paprikaa

1. Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista
2. Paloittele pekoni ja paista se kypsäksi pannulla. Laita pekonit uunipataan
3. Paloittele liha sopiviksi paloiksi ja ruskista palat pienissä erissä pannulla öljyvoiseoksessa. Siirrä lihat pataan ja mausta suolalla ja mustapippurialla. Sekoita joukkoon myös sokeri
4. Kuori ja lohko sipulit ja kuori ja paloittele valkosipulin kynnet. Kuori porkkanat ja leikkaa ne paloiksi. Kuullota kasvikset pannulla öljyvoiseoksessa ja siirrä ne sitten pataan
5. Kaada pataan punaviini
6. Sekoita pienessä kulhossa vesi ja vehnäjauho ja lisää sekin pataan. Sekoita tasaiseksi ja lisää kuivatut yrtit
7. Hauduttele 175-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä tai punaviiniä
8. Lohko paprika suuriksi paloiksi ja lisää ne murennetun aurajuuston kanssa pataan. Sekoita ja jatka kypsentämistä vielä tunnin verran kunnes liha on pehmeän kypsää
9. Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti