4. elokuuta 2019

Riisikeitto – Khao Tom Moo

Tämä ruokalaji on Thaimaassa tavallinen aamupala tai lounas, jonka kanssa syödään luonnollisestikin paljon chiliä! Kuuma ja chilinen keitto ei ole ruoka, jota itse tulisi syötyä helteisenä päivänä aamiaiseksi! Minä pääsin opettelemaan tämän ihanan keiton tekoa mökillä naapurissa ja me söimme sen kun päivä oli jo pitkällä iltapäivässä – ihan aikatauluteknisistä syistä.

Tämän ruuan valmistaminen alkaa maustetahnan tekemisellä morttelissa. Erikoista tässä meikäläiseen keittiöön oli se, että korianterista käytettiin nimenomaan juuret ja varsien tyviosat, jotka pestiin huolella. Juurissa olikin mahtavan voimakas tuoksu, joka valkosipulin ja valkopippurin kanssa sai minut aivastelemaan. Tähän keittoon meni niin paljon mausteita, että epäilin lopputuloksen olevan liian vahvaa makuuni. Mutta mieto possunliha ja riisi tasoittivat kokonaisuuden juuri sopivaksi!

Riisikeittoa kotona keitellessäni huomasin taas kerran miten paljon riisin valmistustapa ja lajike vaikuttaa lopputulokseen. Aikojen alussa keitin lisukeriisiksi aina tavallista pitkää riisiä, joka pysyy irtonaisena – sitä vartenhan sen on kehiteltykin. Jossain vaiheessa ostin kotiin ja maistoin basmatiriisiä ja ihastuin sen makuun niin paljon, että tavallinen riisi jäi sikseen. Huomasin samalla, että basmatiriisin keittäminen vaatii paljon enemmän vettä ja että se ovat puuroutuvampaa sorttia. Tätä nykyä käytän basmatiriisiä, mutta lisukeriisiksi keitän sen väljässä vedessä ja valutan, jolloin se pysyy irtonaisempana.

Mutta. Itämaisten riisien onkin tarkoitus olla puuromaisia ihan syystä! Tahmaisempaa riisiä on helppo käsitellä, jos siitä valmistaa sushia, tai syö esimerkiksi lap moota salaattinyyttien sisällä sormin. Tämän keiton kohdalla huomasi myös eron irtonaisen ja puuromaisen riisin välillä. Lain mökillä tekemä keitto oli sakeaa ja paksua kun taas minun kotona tekemäni keitto jäi ohuemmaksi ja kirkkaammaksi liemeltään, kun keitin riisin irtonaiseksi. Makuunhan se ei tietenkään vaikuta, mutta ruoka oli kuitenkin erilainen. Eli tätä keittoa varten täytyy käyttää mieluiten jasmiiniriisiä ja valmistaa se riisikeittimessä tai imeyttämällä – ei väljässä vedessä.n. 3 annosta

2 dl jasmiiniriisiä
1 valkosipulin kynsi
noin 7 korianterin juurta ja varren tyviosaa
0,5 tl valkopippuria
1 rkl öljyä
200 g porsaan jauhelihaa
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
(1 rkl MSG Umamia – etnisistä ruokakaupoista)
(1 rkl porsaan makuista thai-liemijauhetta –etnisistä ruokakaupoista)
1 tl suolaa
0,5 rkl sokeria
1 rkl kalakastiketta (mökillä tämä oli pöytämausteena)
(chiliä maun mukaan)

tarjoiluun:
kevätsipulia
korianterin lehtiä
limelohkoja
(tuoretta chiliä)

1. Keitä jasmiiniriisit imeyttämällä, muista hämmennellä että eivät pala pohjaan
2. Kaivele muutama korianterin varsi ruukusta juurineen. Leikkaa juuriosat pois ja huuhtele ne huolellisesti. Hienonna lehtiosat tarjoilua varten.
3. Laita korianterin juuret, kuorittu valkosipulin kynsi ja valkopippuri mortteliin ja hakkaa niistä tasainen tahna4. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota maustetahnaa siinä parisen minuuttia. Lisää jauheliha ja ruskista se.
5. Lisää kattilaan vesi, liemikuutio ja mausteet ja keitä viitisen minuuttia
6. Lisää keittoon riisit ja keitä kunnes keitto alkaa saostua, noin 5-10 minuuttia
7. Laita keittoannosten päälle hienonnettua kevätsipulia ja korianteria ja halutessasi tuoretta chiliä (laitoin kuivattua chiliä keittovaiheessa). Purista keiton päälle vielä limen mehua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti