15. heinäkuuta 2020

Italialainen kulho

Kulhoruuat tulivat tietoisuutemme jokunen vuosi sitten. Kulhoannoksiin kootaan yksinkertaisesti kulhoon lisuke, salaatti ja proteiini kerroksittain tai sektoreittain asetellen. Kulhoruuan tarkoitus on olla kaunista ja ravitsevaa.

Kulhoruokien ohjeita selaillessani totesin, että yksinkertaisuus voi olla hyvinkin kaukana kun kulhon sisältöjä aletaan koota ja kulho voi pitää sisällään melkeinpä mitä vain! Tämän italialaisen kulhon ohjeen nappasin talteen Glorian ruoka&viini -lehdestä (7/2016) ja nyt oli sen aika tulla syödyksi meidänkin keittiössämme. Tietenkään ohjetta ei tullut taaskaan aivan täsmällisesti noudatettua, vaan sovelsin sitä hieman meille sopivammaksi.

Kahden hengen kulhoja varten en ostanut kesäkurpitsaa tai salaattia, koska niistä olisi jäänyt paljon yli, vaan korvasin nuo jääkapissa nököttävällä kaalinjämällä ja punasipuli korvattiin shalotsipulilla, koska sitäkin oli jääkapissa ennestään. Kylläpä yllätys oli positiivinen kun ruokaa suuhuni laitoin! Sitruunan kirpeys korosti ihanasti voimakkaita ja rasvaisia aineksia ja kasvikset saivat mukavaa makeutta uunissa paahdettaessa. Ruoka oli hyvin monitahoinen olematta kuitenkaan sekava tai jollain tapaa liikaa. Tätä suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ja varioimaan rohkeasti oman maun mukaiseksi!




2 annosta

1,75 dl (risotto)riisiä
0,5 rkl voita
n. 4 dl kanalientä (nesteen määrä riippuu siitä, mitä riisiä käytät)
0,5 sitruunan raastettu kuori
1 rkl pestoa

päälliset:
2 porkkanaa
muutama kaalin lehti
1 rkl oliiviöljyä
0,25 tl suolaa
1 iso tomaatti
1 shalotsipuli
1 prk tonnikalaa
50 g pepperonimakkaraa

vinegretti:
0,5 sitruunan mehu
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 rkl sokeria
0,25 tl suolaa mustapippuria

1. Kuullota riisiä voissa kattilassa muutama minuutti. Lisää kuuma kanaliemi ja anna riisin kypsyä n. 20 minuuttia. Sekoittele välillä. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta puolet kuoresta. Lisää se peston kanssa valmiin riisin joukkoon ja sekoita hyvin.
2. Valmista päälliset sillä aikaa kun riisi kypsyy. Kuori porkkanat ja leikkaa ne kuorimaveitsellä ohuiksi viipaleiksi. Irrota kaalista muutama suuri lehti ja leikkaa ne suunnilleen porkkanaviipaleiden kokoisiksi paloiksi. Levitä kasvikset uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja paahda 200-asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat saaneet hieman väriä
3. Leikkaa tomaatit paloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi
4. Valmista vinegretti sekoittamalla ainekset sekaisin. Laita sipuli marinoitumaan vinegrettiin hetkeksi
5. Valuta tonnikala ja leikkaa pepperonimakkarat pienemmiksi paloiksi
6. Kokoa annokset: jaa riisi kulhojen pohjalle. Asettele riisin päälle paahdetut kasvikset ja tomaattipalat. Lisää kasvisten päälle tonnikala ja makkara ja viimeistele sipulilla ja vinegretillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti