22. joulukuuta 2021

Kasvislasagne

No nyt on tehty ja syöty parasta lasagnea ikinä! Se oli maukasta, se oli kosteaa, se oli mehevää ja se oli simppeliä! Eli täydellistä! Ja jopa ruokailija, joka ei munakoisosta tykkää, totesi että tämähän on hyvää. Se kertoo ruuasta paljon.

Ajatus tämän ruuan laittamiseen löytyi joskus muinoin kirjoittamastani muistiinpanosta Niklas Ekstedtin ruokaohjelmasta. Muistiinpanossa luki ainekset ja komponentit ilman määriä tai tarkempia ohjeita. Joten soveltamalla ja kokeilemalla tein. Ja yllättäen – kuten yllä jo suureen ääneen julistin – kaikki osui kohdalleen juuri niin kuin pitääkin! Tomaattikastikkeen tein kylmänä (toimii!) ja bechamelin oikaisemalla (toimii!). Tähän ruokaan ostin ensimmäistä kertaa hieman laadukkaampia lasagnelevyjä ja sanoisinpa, että tässä kohtaa se muutama kymmenen senttiä lisää tuotteen hinnassa on todellakin sen arvoinen.

Tällä ohjeella on näppärä tehdä lasagne myös jauhelihalla, broilerilla tai lohella ja juustokastiketta voi varioida juuston makua muutellen helposti. Myös juustoraasteena voi käyttää juuri sitä omaa lempparijuustoa ja sitä kautta saada erilaisia makuja ruokaan. Myös kasviksia voi valita maun mukaan; esimerkiksi porkkana, fenkoli, kurpitsa, parsakaali, kukkakaali tai sienet sopivat tähän oikein hyvin. Eli tässä se nyt on: lasagnen perusohje!

 



 







 

 

kasvikset:

1 pieni kesäkurpitsa

1 pieni munakoiso

1 punasipuli

oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

1 rkl balsamicoa

 

tomaattikastike:

2 prk tomaattimurskaa

2 rkl balsamicoa

1 rkl hunajaa

suolaa

mustapippuria

1 tl oreganoa

1 tl basilikaa

 

valkokastike:

2 dl maitoa (käytin puolet kermaa kun oli jämäkerma jääkaapissa)

1 rkl maizenaa

2 dl lihalientä

150 g sulatejuustoa

(laitoin myös jämäpalan aurajuustoa kastikkeen joukkoon)

1 pss pinaattia

 

lisäksi:
lasagnelevyjä

1 pss juustoraastetta

n. 60 g parmesaania raastettuna

 

1. Huuhtele ja kuutioi kesäkurpitsa ja munakoiso. Kuori punasipuli ja leikkaa se suikaleiksi. Kuumenna suurella pannulla tilkka oliiviöljyä ja paista kasvikset miltei kypsiksi. Mausta suolalla, pippurilla ja balsamicolla. Jätä odottamaan

2. Valmista tomaattikastike: laita kaikki ainekset kulhoon ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita kasvikset tomaattikastikkeen joukkoon. (Jos käytät jauhelihaa tai muuta kasviksien tilalla, kypsennä ja lisää tomaattikastikkeen joukkoon)

3. Valmista valkokastike: sekoita maito ja maissitärkkelys pienessä kattilassa. Lisää muut ainekset ja kuumenna kunnes kastike kiehahtaa ja sakenee hieman. Kastike saa jäädä löysäksi!

4. Voitele uunivuoka. Laita vuokaan aineksia kerroksittain: laita vuoan pohjalle tomaatti-kasviskastikkeesta. Lado sen päälle lasagnelevyjä, seuraavaksi valkokastiketta, kasviksia ja juustoraastetta. Toista tätä ja jätä päällimmäiseksi lasagnelevyjä ja valkokastiketta. Ripottele niiden päälle vielä parmesaaniraaste

5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia kunnes pasta on kypsää. Jätä ruoka kostean valuvaksi!

 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti