28. helmikuuta 2010

Pestobroileria

Tätä ruokaa varten viimeinkin ostin kauan himoitsemaani parmankinkkua. Parmankinkku on ilmakuivattua kinkkua joka on tuotettu Italiassa Parman alueella. Kinkkua on kypsytetty vähintään 14-18 kuukautta ja sen omaleimaisen maun saa aikaan sioille syötettävä hera joka on jäänyt tähteeksi juustonvalmistuksessa. Parmankinkkua ei tarvitse kypsentää ja se onkin tyypillinen italialainen alkupala eli antipasto. Kinkku tarjoillaan ohuen ohuina viipaleina ja se syödään rasvoineen.

Parmankinkku oli itselleni loppujen lopuksi hieman pettymys - hintaansa nähden! Suussa kinkku maistui hyvältä, mutta nielaisun jälkeen suuhun jäi hieman tunkkainen jälkimaku. Voi olla että vasta viipaloitu kinkku saattaa maistua hieman herkullisemmalta kuin suojakaasussa pötköttänyt versio... Odottelen siis aitoa tuoretta!

Tämä ruoka meni hieman soveltamiseksi. Tarkoitus oli että broilerin rintafileisiin tehdään päälle viilto, viiltoon laitetaan pestoa ja aurinkokuivattua tomaattia suikaleina. Sitten filee kietaistaan parmankinkkuun ja paistetaan uunissa (ohje Maku-lehden numerosta 5/09). Aloin tehdä ruokaa ja huomasin ensin että broilerini olivat ohuita pihvejä joihin ei kyllä viiltoja oikeen saa tehtyä ja aurinkokuivatut tomaatitkin olin ottanut valmiiksi kuutioituna. Kääröjä näistä ei tullut mutta oli siltikin todella hyvää! Lisukkeena oli tagliatellea.1 kg broilerin fileepihvejä
n. 1 dl pestoa (tai maun mukaan)
muutama aurinkokuivattu tomaatti
100 g parmankinkkua

1. Puolita broilerin pihvit ja asettele ne voideltuun uunivuokaan
2. Annostele jokaisen palan päälle pestoa ja aurinkokuivattua tomaattia suikaleina tai kuutioina
3. Aseta jokaisen palan päälle puolikas tai kokonainen siivu parmankinkkua ilmavasti
4. Kypsennä 200 asteessa 20-30 minuuttia

3 kommenttia:

  1. Venetsiassa oli loistavaa kun ihan perus marketissa tai pikkukaupan tiskillä oli tarjolla useita erilaisia ilmakuivattuja kinkkuja, jotka siivutettiin ohuen ohueksi siinä paikanpäällä. Me ihastuimme San Danielin prosciutto crudoon, mutta Veneton alueen vastaavaan emme.

    VastaaPoista
  2. Ahaa, eli noissakin on sit vielä eroja maussa! Ja kyllähän tuore aina pakatun voittaa! Pitääpä miunki vielä tarkemmin kaupassa kattoa sitä pakkausta että mitä se sanoo alkuperästä. Yksi ainoa vaihtoehto oli meillä täällä parmankinkkua tarjolla. Prosciuttoa ois sit ollu paria eri plaatua, mutta kun kerran jotain kallista erikoista ostaa niin valitsin sit ihan oikeasti sitä parmaa (ainaki pakkaustekstien mukaan...)! :)

    VastaaPoista
  3. prosciutto cotto on sit keittokinkkua ja prosciutto crudo ilmakuivattua kinkkua. kun ei toi Italian kieli ole oikein hallussa niin arvaappa mitä ostin tiskiltä ekan kerran enkä kehdannut enää perua kun antoivat keittokinkkua :)

    VastaaPoista