Jo pidemmän aikaa olen lohta ostaessani päätynyt edullisempaan norjalaiseen meriloheen ja jostain syystä se vaan ei ole viime aikoina maistunut kovinkaan hyvältä. Eräällä kauppareissulla huomasin Prisman tarjoavan kotimaista kirjolohta (valmiiksi pakattua ja eiköhän se liene kasvatettuakin) edulliseen hintaan ja ostin yhden fileen. Esivalmistelu oli hieman työläämpää ruotojen määrän ja koon vuoksi mutta lopputulos oli maukkaampi. Nyt lohi maistui taas lohelle eikä jollekin epämääräisen rasvaiselle. Jätän siis tästä eteenpäin norjalaisen lohen tiskiin ja syön mielihalulla kotimaista - vaikkakin kasvatettua ja hieman kalliimpaa - kirjolohta!
Tällä kertaa laitoin lohen päälle monta kertaa hyväksi havaitun chili-pähkinäpäällyksen. Pyrstöpään jätin ilman kuorrutetta poikia varten, heihin kun ei tuo chili oikein uppoa.
kirjolohifilee (n. 700 g)
kuorrutus:
60 g cashew-pähkinöitä
2 rkl voita
2 rkl (makeaa) chilikastiketta
1 rkl raastettua limen kuorta
1. Nosta kala voideltuun uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Kypsennä 200 asteessa noin 10 minuuttia.
2. Valmista sillä aikaa kuorrute: sulata voi, rouhi pähkinät ja sekoita kaikki ainekset sekaisin pienessä kulhossa
3. Levitä seos kalan päälle ja jatka kypsentämistä vielä 15 min.
Lieneehän se kasvatettua kun punaista väriä katsoo, luonnonkalat kun eivät väriaineita syö.
VastaaPoistaMiulla on semmoinen käsitys että villinä kasvava lohi on luonnostaan punaista lihaltaan (en tiedä lieneekö sitten noin punaista) ja se lihan väri tulee (ainaki merilohilla) niistä äyriäisitä mitä ne käyttävät ravinnokseen. Kasvatettua lohta värjätään koska niiden ravintona käyttämä rehu ei sisällä luontaisesti lohta värjävää ainetta ja kasvatettu lohi on harmahtavaa.
VastaaPoistaItse en ole kotimaista järvessä kasvanutta lohta nähnyt tai syönyt - ainakaan tietääkseni - mutta melko luotettavasta lähteestä olen kuullut että kyllä se järvilohikin punertavaa on.
Korjatkaa viisaammat jos tietämyksessäni on pahoja aukkoja! :)