16. heinäkuuta 2012

Salsa verde

Nyt vihertää ja kunnolla! Alkukesästä mietiskelin hieman huolestuneena helteiden haittavaikutuksia lasitetulla parvekkeella kasvaville yrteille ja muille kasveille. Tämän kesän sää on ollutkin sopivan lämmin ja kostea ja parvekepuutarhani meinaa tiettyjen lajikkeiden osalta räjähtää aivan käsiin. Persilja, ruohosipuli ja sitruunamelissa kasvavat sellaista vauhtia että ei perässä pysy. Basilikaa puolestaan täytyy hieman säästellä. Sekin kyllä kasvaa hyvin mutta kaksi basilikaruukkua eivät vastaa keittiöni tarpeisiin. Ensimmäiset tomaatit ja mansikat olemme myös saaneet jo maistella.

Samalla kun kasvit kasvavat, kasvavat myös suunnitelmat ensi kesää varten. Tarkoituksena olisi lisätä kasvien määrää ja kokeilla myös jotain uutta. Ehkäpä kasvattaa osa taimistakin itse. Talven aikana olisi tarkoitus opiskellakin hieman aihetta ja toteuttaa ensi kesän parvekepuutarha hieman tavoitteellisemmin.

Parvekeviljelyssä ongelmaksi muodostuu melko nopeasti tilan puute – samoin kuin keväällä taimikasvatuksessa. Parveke on myös lasten köllöttely- ja leikkimistila kesän ajan joten en voi sitä ihan kokonaan viljelyksilläni vallata. Suunnitelmissa on kyllä uhrata tänä kesänä pojille tuunaamani parvekepenkki yrttitasoksi ja yhteen nurkkaan löytyikin jo vanha kukkataso kaverin varaston kätköistä. Onneksi entinen asukas on poraillut kattoon ahkerasti reikiä ja laitellut sinne runsain määrin koukkuja joten parvekkeen ilmatilankin saa hyödynnettyä tehokkaasti.

Yrttejä on siis käytetty runsain mitoin keittiössäkin. Juuri näitä perusmausteita, eli persiljaa, ruohosipulia, basilikaa ja oreganoa. Siltikin tarjonta on siis varsin hyvä. Valmistinkin omista yrteistäni vihreää kastiketta, salsa verdeä Glorian Ruoka&viini-lehdessä olleen ohjeen mukaan. Mintun korvasin sitruunamelissalla, koska juuri sitruunamelissa on suurin murheenkryyni puutarhassani. Tai siis se, että en osaa sitä mihinkään käyttää. Sitruunamelissa antoikin kastikkeeseen selvän sitruunaisen vivahteen! Kastike sopi ihanasti uusien perunoiden, keitettyjen kananmunien ja parin silliviipaleen kaveriksi.n. 2,5 dl valmista kastiketta

2 dl persiljaa
1 dl basilikaa
1 dl sitruunamelissaa
1 valkosipulin kynsi
0,5 maustekurkkua
2 rkl kapriksia (jotka btw unohdin laittaa!)
5 anjovisfileetä
1 dl oliiviöljyä
1,5 rkl punaviinietikkaa
2 tl dijonsinappia
1,5 tl sokeria
0,25 tl mustapippuria

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja surauttele tasaiseksi kastikkeeksi. Säilytä viileässä ja tarjoa esimerkiksi kasvisten, lihan tai kalan kaverina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti