4. kesäkuuta 2013

Vaniljainen raparperihillo

Kaikki kesäiset asiat ovat tänä vuonna hiipineet lähelle yllättävän aikaisessa vaiheessa! Voikukat ovat jo hahtuvaisina, männyt tupsuttelevat keltaisia pilviä, varvassandaalien rajat ovat ruskettuneet jalkoihin ja omalta parvekkeelta voi jo leikata yrttejä ruokiin! Kummalliselta tuntui myös leikata ensimmäinen pakastettava raparperisato toukokuussa talteen ja nyt kesäkuun alussa niitin raparperin jo aivan matalaksi. Kaiken kaikkiaan vanhempien pihalla oleva vanha raparperi antoi satoa reilut neljä kiloa. Ja vielähän sinne kesän aikana varsia kasvaakin. Niistä ehkä voisi sitten kesäistä juomaa keitellä vielä, mutta pehmeimmät säilöttävät varret on varmaan nyt jo säilötty tältä kesältä.

Myös kesähelteet ovat hellineet aikaisessa vaiheessa tänä kesänä – joskin yli +25 asteen lämpötila ei minun mielestäni ole enää hellimistä. Helle koettelee hermoja kerrostaloasunnossa johon aurinko paistaa keittiöön ja lastenhuoneeseen noin klo 6-12 ja makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen sitten klo 14 eteenpäin koko loppuillan. Yleensä +30 asteen sisälämpöihin ei olla päästy ennen keskikesää mutta maanantaina 3.6 tuo maaginen raja keittiössä meni rikki. Ah ahdistusta!

Mutta ei anneta sen häiritä lomapäivien toimintoja! Tiistaina mittari näytti iltapäivällä sisälämmöksi +31,8 ja minäpä aloin keitellä hilloa. Hillo kuuluu kesään ja kohtapa kämppä tuoksuikin raparperilta ja vaniljalta. Ja edelleen oli lämmin!



1 kg raparperia
0,5 dl vettä
2 dl hillosokeria
0,5 vaniljatankoa

1. Kuori raparperit tarvittaessa ja paloittele. Laita raparperit kattilaan ja lisää vesi
2. Kuumenna raparpereja ja lisää sokeri kun kattilasta alkaa nousta selvästi höyryä. Halkaise vaniljatangon puolikas, lisää sekin kattilaan ja sekoittele
3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keittele vartin verran
4. Poista tangot ja purkita tai pakasta hillo

(minulla oli hilloa varten 3,5 kg raparperia, joista tuli valmista hilloa neljä litraa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti