12. heinäkuuta 2013

Tsatzikihampurilaiset

Jännä juttu nuo tuoreet yrtit! Joskus aikaisemmin – eikä edes pitkä aika sitten – en välittänyt yrttien mausta lainkaan. Pikkuhiljaa yrtit ovat vallanneet paikkansa keittiöstäni – samoin kuin parvekepuutarhasta. Ensin totuttelin käyttämään kuivattuja yrttejä (joiden maku on huomattavasti miedompi kuin tuoreiden). Ensimmäiset tuttavuudet tuoreiden yrttien saralla olivat persilja ja basilika, viime vuonna uusi ystävyys oli oregano ja tänä vuonna sydämen on vienyt timjami.

Suuri osa nautintoa tulee tietenkin siitä kun itse kasvatettuja yrttejä saa käydä leikkaamassa tuosta aivan vierestä aina juuri sen verran kuin tarvitsee. En tiedä onko se totta ihan oikeassa maailmassa vai pelkästään pääni sisällä, mutta kyllä nuo oman parvekkeen yrtit paljon paremmilta maistuvat (ja näyttävät) kuin markettien yrttiruukuissa ostetut. Harmi vaan kun kasvatuskausi on niin lyhyt! Edes rosmariini ei suostunut selviämään viime talvea sisällä, saatikka sitten herkemmät yrtit kuten minttu ja basilika.

Mutta yrttejä on käytettävä nyt kun niiden aika on! Kuuma hampurilaiskesäni sai jatkoa välimerellisissä tunnelmissa kun kastikkeeksi tein tsatzikia ja pihvin joukkoon mausteeksi pääsi oreganoa ja timjamia. Juusto oli oikeastaan ihan turha lisä tässä hampurilaisessa, kastike ja pihvi olivat päätähtinä tässä esityksessä!



4 kpl

pihvit:
400 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
1 rkl hienonnettua timjamia
1 rkl hienonnettua oreganoa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

lisäksi:
4 sämpylää
4 siivua juustoa
salaatinlehtiä
1 tomaatti
1 pieni punasipuli
tsatzikia

1. Valmista ensimmäisenä tsatsiki. Ohje löytyy ohjeessa olevan linkin takaa!
2. Valmista seuraavaksi pihvit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja muotoile neljäksi pihviksi. Paista pannulla tai uunissa kypsiksi
3. Valmistele seuraavaksi muut ainekset: huuhtele salaatti, viipaloi tomaatti ja kuori ja viipaloi punasipuli
4. Paahda tai lämmitä sämpylät ja kokoa niiden väliin hampurilaisten täytteet.

2 kommenttia:

  1. Minä riehaannuin yrteistä kunnolla viime kesänä ja pakastin niitä ja olivat kyllä upeita ottaa koko talven...nyt tarttis tehdä samaa hommaa.

    VastaaPoista
  2. Mulla jää varmaan myös pakastimeen saakka yrttejä. Millä tavalla pakastit? Isona köntsänä pussissa? Pikkuannoksina? Itse pakastin joku kesä pari käyttökokista nippua persiljaa käärimällä niput kelmuun. Onko jotain fiksumpaa tapaa?

    VastaaPoista