22. heinäkuuta 2013

Pinaatti-basilikapasta

Pinaattipenkki alkoi kasvaa valtoimenaan pitkin poikin kasvimaata jättäen retiisit ja porkkanat lievästi sanottuna varjoon - joskin ”alleen” olisi oikeastaan täsmällisempi ilmaisu. Oli siis sadonkorjuun aika!

Google antoi minulle hyvin ristiriitaista tietoa siitä suositellaanko pinaattia syötäväksi tuoreena vai ei. Opin sen, että pinaatti sisältää runsaasti nitriittiä (vai nitraattia) joka muuttuu elimistöksi nitraatiksi (vai nitriitiksi) joka on ihmiselle (suurina määrinä?) haitallista. Opin myös sen, että pinaattia on olemassa kahta laatua: paksulehtistä Uuden-Seelannin pinaattia ja ohuempilehtistä salaattipinaattia. Jossain kerrottiin että Uuden-Seelannin pinaatti täytyy ryöpätä, mutta ohuempaa ei tarvitse. Jossain puhuttiin että ryöppäämistä tarvitaan vain siksi että se pehmentää paksun pinaatin eikä haitallisia aineita kommentoitu mitenkään. Ruokaohjeita tuoreelle pinaatille löytyi runsain mitoin eikä ohjeissa ollut sen tarkemmin eritelty mitä pinaattia niissä tulisi käyttää.

Eli maalaisjärjellä mentiin siis – aivan kuten koko alkukesäkin! Eli ajatuksella, että pieni määrä ei voi olla suureksi haitaksi. Olimme napsineet nuoria pinaatin lehtiä jo pitkin kesää salaattiin lisukkeeksi. Pinaatin ja rucolan lehdet maistuivat myös todella hyviltä grillatun kasslerpihvin päällä ihan sellaisenaan. Tein pinaatin pääsadosta tämän yhden tuoretta pinaattia sisältävän annoksen ja loput ryöppäsin pakastimeen.

Ihanaa! Tässä maistuu kesä, ehkäpä jopa hieman lähenevä syksy! (Ohje Kotilieden nettisivuilta)2 annosta

200 g kuivapastaa
tilkkanen öljyä
1 shalotsipuli
125g (noin 1 l tiivisti mitattuna) tuoreita pinaatin lehtiä
0,25 tl muskottipähkinää
0,25 dl vettä
50 g maustamatonta tuorejuustoa
iso kourallinen basilikan lehtiä
0,5 dl pinjansiemeniä

1. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan
2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä hetkinen öljyssä. Suikaloi pinaatinlehdet ja lisää ne pannulle
3. Lisää pannulle myös vesi ja tuorejuusto ja anna kastikkeen kiehua sen aikaa kunnes pasta on kypsää
4. Valuta pasta ja sekoita se kastikkeen sekaan
5. Hienonna basilikan lehdet ja sekoita ne pinjansiementen kanssa pastan sekaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti