30. heinäkuuta 2013

Mustikkahillo

Tämä kesä on yllättänyt minut marjasadollaan. En ole koskaan tykännyt marjojen keräämisestä, enkä ole niitä aiemmin juuri kerännytkään. Mustikoita olen ostanut torilta jonkun verran kiisselitarpeiksi lapsille – mutta kalliitahan ne valmiiksi kerätyt marjat ovat. Ja ymmärrettävästä syystä ovatkin, eiväthän ne marjat ihan itsestään sieltä metsistä torille ilmesty.

Viime kesänä keräsin kolmisen litraa mustikoita pakastimeen ja jopa nautin siitä touhusta. Syksymmällä menimme runsaiden puolukkavarvikoiden äärille Ilomantsin kankaille ja keräsimme murun kanssa 12 litraa puolukoita. Ja nautin siitäkin päivästä – auringosta, metsän rauhasta ja tietysti eväistä.

Tänä vuonna olen kerännyt mustikoita aiemmin jo kolmeen otteeseen aina vähän kerrallaan. Neljäskin mustikkareissu tuli tehtyä lasten ja mummon ja ukin kanssa – samaisille kankaille joista puolukoita vuosi sitten poimimme. Pojat saivat painella pitkin kankaita, poltella keppejä nuotiossa ja syödä eväitä. Seitsemänvee kävi samoilemassa mummon kanssa harjuilla ja neljävee innostui keräämään mustikoita kerulilla ukin kanssa. Itse sain kerätä kypsiä suuria mustikoita täysistä varvuista. Saaliina oli jälleen reilut neljä litraa marjoja, joista osa nautiskeltiin taas vaniljakastikkeen kera, osa käytettiin leivontaan ja osa keitettiin hilloksi.

Ja vielähän niitä sinne metsään jäi…2,5 l valmista hilloa

2 kg mustikoita (noin 3 litraa)
1 dl vettä
1 kg hillosokeria

1. Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna.
2. Sekoita sokeri höyryävään marjaseokseen. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele 10 minuuttia. Kuori vaahto pois lusikalla
3. Nosta hillokattila pois levyltä ja anna hillon jäähtyä puolisen tuntia. Sekoittele välillä
4. Kuumenna pestyjä lasipurkkeja 125-asteisessa uunissa vartin verran. Jaa valmis hillo purkkeihin. Hillo on valmista noin vuorokauden kuluttua. Säilytä hillo viileässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti