Mustikkaretken satoa on siis säilötty pakastimeen, hillottu ja syöty ihan semmoisenaan vaniljakastikkeen kanssa. Totta kai metsän herkkuja on käytetty myös leipomiseen: mustikkamuffinsseja on tullut tehtyä pariin otteeseen ja nyt viimeisimpänä tätä ihanan raikasta mustikkatorttua. Alkuperäinen ohje on Glorian Ruoka&viini –lehden numerosta 5/2009. Jätin tällä kertaa täytteestä limen kuoren pois kokonaan koska pöydässä oli lapsisyöjiä joiden tiedän karsastavan voimakkaita makuja. Minttua käytin ensimmäistä kertaa taikinassa ja se antoi yllättävän maukkaan vivahteen torttuun! Jätin pois myös alkuperäisessä ohjeessa olleen hyytelöpinnan pois – liika sokeri vain pilaa tuoreen marjan raikkauden.
pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
120 g kylmää voita
2-3 rkl kylmää vettä
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
täyte:
200 g ranskankermaa (rasvaista)
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
0,5 limen mehu
0,5 limen raastettu kuori
5 dl tuoreita mustikoita
1. Valmista ensin pohja: sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa sekaisin. Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhojen sekaan. Hienonna minttu mahdollisimman hienoksi silpuksi. Lisää minttu ja vesi taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta se lepäämään jääkaappiin tunniksi.
2. Kauli jäähtynyt taikina ohueksi levyksi ja asettele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Jätä valmis pohja jäähtymään
3. Valmista täyte: vaahdota ranskankermaa sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Vaahdota kuohukerma toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot ja mausta seos tomusokerilla, limen mehulla ja kuoriraasteella
4. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele mustikat päälle ja koristele torttu mintun lehdillä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti