1. elokuuta 2013

Tikkupullat

Mustikkaretkellä kerätään mustikoita, mutta tietenkin syödään myös eväitä. Perinteisten makkaroiden ja voileipien lisäksi viimeisimmällä retkellämme herkuttelimme myös tikkupullilla. Tikkupulla on pulla joka paistetaan nimensä mukaisesti tikussa – tai ehkäpä keppi olisi parempi ilmaisu - nuotion äärellä hiilloksen tai pienen tulen lämmössä.Tikkupullat voi tehdä ihan tavallisesta pullataikinasta, mutta äitini – vanha tikkupullakonkari – on todennut että leivinjauhetaikina on helpoin tehdä ja käsitellä retkiolosuhteissa. Hiivataikinan kohottaminen ja vaivaaminen metsässä on oma projektinsa. Pullataikinan täytyy olla melko napakka ja mielellään rasvaton, muuten se valuu helposti pois tikusta – tämäkin on nähty ja koettu joskus lapsuudessani!

Tämä hyvä taikinan ohje löytyi Ruokailmiö-blogista.noin 6 kpl

4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
2 dl maitoa tai vettä

1. Sekoita kuivat aineet sekaisin jo kotona. Kuljeta ne retkipaikalle pienessä kulhossa tai pussissa
2. Lisää neste kuiviin aineisiin hieman ennen paistamista. Retkiolosuhteissa maidon saa helposti sekoitettua maitojauheesta.
3. Muotoile taikinasta pötkylä ja kieritä se paistokepin päähän. Nipistä pötkyjen päät hyvin kiinni ettei kieppi aukea kesken paiston
4. Paista ”miedolla lämmöllä” hiilloksen hehkussa pullaa välillä käännellen jotta saat tasaisen paistotuloksen
5. Irrota valmis pulla tikusta, halkaise se pitkittäin ja laita väliin hilloa. Syö lämpimänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti