24. elokuuta 2013

Chilillä maustettu varhaiskaali

Purkissa jälleen! Herkullisen kotimaisen kaalin paras sesonkiaika on edelleen käsillä ja chilit kukoistavat parvekkeella. Eräänä iltana laskin neljästä kasvista yhteensä 56 punaista chilipalkoa ja vihreitä palkoja ja pieniä alkuja on toinen moinen. Uusia kukkia ja nuppuja ilmaantuu koko ajan lisää. Tänä vuonna saan tuoreita chilejä laitettua pakastimeen saakka!

Tähän kirpakkaan kaalisäilykkeeseen sain siis upotettuja molempia sesongin makuja ja hyödynnettyä parvekkeen satoa. Muuntelin ohjetta hieman oman ruoka-ainekaapin sisältöön sopivaksi – ostettavaksi jäikin vain kaali.



1 kg varhaiskaalia
5 pientä shalotsipulia
4 tl suolaa
2 tl sokeria

mausteliemi:
7 dl vettä
2 dl chilikastiketta
4 rkl sokeria
4 tl suolaa
2 punaista chilipalkoa hienonnettuna siemenineen
1 valkosipulin kynsi raastettuna
2 dl väkiviinaetikkaa

lisäksi:
4 kpl 0,5 litran lasipurkkeja

1. Suikaloi kaali ja kuori ja suikaloi sipulit. Laita kasvikset kulhoon ja ripottele päälle suola ja sokeri. Puristele suikaleita hieman ja jätä ne pehmenemään
2. Mittaa kattilaan mausteliemen ainekset etikkaa lukuun ottamatta ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä lientä kymmenisen minuuttia. Lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi
3. Valuta kaalista mahdollisesti irronnut neste ja jaa kaali puhtaisiin lasipurkkeihin. Kaada lientä purkkeihin niin että kaali peittyy.
4. Anna maustua ainakin pari vuorokautta ennen nauttimista. Kaalisäilyke säilyy hyvänä viileässä useita kuukausia

2 kommenttia:

  1. Pitäs ottaa ittees niskasta kiinni näisää kaaliasioissa, meillä käytetään varsin vähän kaalia, näpsäkkä ohje.

    VastaaPoista
  2. Mulla kans on kaali aivan liian vähän käytetty raaka-aine! Ois halpaa ja terveellistä ja omaan suuhun hyvää. Vaan lapset ei syö niin ei tuu sit itsellenikä tehtyä eri ruokaa.

    VastaaPoista