12. syyskuuta 2015

Makkara-perunavartaat

Grilliaterian valmistamiseen liittyy monia asioita: millainen on grilli ja millä tavalla se lämmitetään ja pidetään lämpimänä koko grillaamisen ajan; milloin grillaaminen on aloitettava ja missä järjestyksessä grillataan että kaikki osaset on valmiina syötäväksi suunnilleen yhtä aikaa. Grillausteknisten asioiden lisäksi täytyy tietysti päättää mitä tavaraa grilliin laitetaan.

Grillaaminen on itselleni aina jollain tapaa erikoista. Se ei ole milloinkaan vaan perushutun tekemistä, vaan grillaamispäivä on aina oma juttunsa. Siksi tuntuu tärkeältä miettiä grillauspäivän ja grilliaterian jokainen osa-alue tarkkaan, että kaiken sen tekemisen jälkeen jotain erityistä ja hyvää. Monesti ajatus lähteekin liikkeelle lihasta, että pihviähän siinä grillissä olla pitää, tai vähintäänkin vartaita. Makkaran paistaminen pallogrillillä ei tunnu järkevältä. Grillin sytyttelyyn ja tekeytymiseen menee noin kolme kertaa niin kauan aikaa kuin itse paistamiseen ja makkaroiden valmistuttua grillissä paistaisi vielä ainakin pari-kolme samanlaista satsia ennen kuin pöhinä alkaa hiipua.

Mutta välillä sitä vaan on saatava makkaraa!! Nuotiomakkara on tietysti paras vaihtoehto, mutta poissuljettu meidän pihalla. Vanhempieni pihalla parin kilometrin päässä sitäkin riemua pääsee kyllä harrastamaan jos ihan mahdoton tuska meinaa iskeä. Hiiligrillillä makkaraan saa kyllä melko lailla saman maun ja tuntuman. Mutta koska pelkkä makkaran paisto ei siis tunnu järkevältä, voi makkaran kaveriksi grillissä kypsentää perunoita ja kasviksia. Ja johan tuli järkeä taas tähänkin hommaan! (ohje: Pirkka 6-7/2015)

Syyskuu on jo pitkällä ja vaikka olemmekin saaneet nauttia lämpimästä syksystä, on aika pakkailla grillauskamat varastoon odottamaan ensi kesää. Viimeiset hiilet käytettiin viime viikonloppuna, jolloin nautittiin porsaan pihvejä ja oman maan perunoita. Joillakin grillauskausi toki jatkuu vielä ja jotkut grillaavat läpi talvenkin. Meillä grillataan kesällä. Ensi kesänä jälleen!500 g pieniä perunoita
2 paprikaa
400 g grillimakkaraa
n. 10 varrastikkua

maustekastike
2 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulin kynsi
1 tl chilijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl suolaa

1. Laita puiset varrastikut likoamaan veteen. Jos käytät metallisia tikkuja, voitele ne öljyllä
2. Pese perunat. Poista paprikoista siemenet ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Viipaloi makkarat paksuiksi viipaleiksi
3. Pujota perunat, paprikat ja makkarat vartaisiin vuorotellen
4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään pienessä kulhossa. Sivele kastiketta vartaille kauttaaltaan
5. Grillaa vartaat kypsiksi grillissä. Voit sivellä lisää kastiketta vartaille grillaamisen aikana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti