5. syyskuuta 2015

Pikkelöidyt kasvikset

Grillikesä oli viileä ja sateinen, mutta eihän se ulkona kokkailua estä. Paitsi se sade, koska meillä ei ole takapihalla katosta. Paitsi pieni tihku ei oikeastaan haittaa, varsinkin kun grillaamisen makuun on viimein päästy. Silloinhan sitä grillataan melkeinpä säällä kuin säällä! Kaikkien niiden ”menetettyjen” kerrostalovuosien jälkeen naapurit ovat saaneet savustusta varmaan tarpeeksi, jopa tarpeekseen.

Possun pihvien kaveriksi eräänä harvinaisen aurinkoisena (mutta ei kuitenkaan kovinkaan lämpimänä päivänä) tein pikkelikasviksia. Ohjeen mukaan tähän olisi tullut myös porkkanaa ja pähkinöitä, mutta kummallisen voimakas allergiakevät ja –kesä karsivat nuo ainekset ruokavaliostani pariksi kuukaudeksi. Porkkana olisi tuonut kyllä kaivattua makeutta näihin kasviksiin! Myös retiisiä oli tarkoitus laittaa - kalenterin mukaan oman maan retiisit alkoivat olla nostokunnossa, mutta pelkkiä ruikuloita penkistä ylös nykäisin. Eli jätettiinpä sitten nekin pois. Jäljelle jäi vain kurkku, kaali, yritit ja mausteainekset. Köyhän oloinen kokonaisuus, ja hieman vajavainen kokemus. Maussa oli liikaa suolaa ja happoa ja makeutta puuttui.

Elokuussa allergiakesä oli enää ärsyttävä muisto vain. Onneksi grillauskelit olivat vain paranemaan päin ja tämäkin kasvislisuke sai uuden mahdollisuuden – hieman korjattuna omaan suuhun sopivammaksi. Ja nyt mukaan pääsivät sekä porkkanat että pähkinät. Retiisit jätin pois tälläkin kertaa. Ja nyt sain syödä hyvällä mielellä ilman tuskaisaa käsivarsien kutinaa! (Ohje: Glorian ruoka&viini 4/2015 – hieman muokattuna siis)2 porkkanaa
0,5 kurkkua
300 g varhais- (tai kiinan)kaalia
1 limen mehu
2 rkl hunajaa
ripaus suolaa
muutama mintun oksa
muutama persiljan oksa
1 dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä

1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi tai tikuiksi. Leikkaa myös kurkku ja suikaloi kaali. Sekoita kasvikset kulhossa sekaisin.
2. Purista limen mehu pieneen kulhoon. Lisää hunaja ja suola ja sekoita huolellisesti. Sekoita maustekastike kasviksiin
3. Poista yrttienlehdet varsista ja hienonna ne. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita yrtit ja pähkinät kasvisten joukkoon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti