20. syyskuuta 2015

Uuniomenahillo

Serkkuni pihalla kasvaa neljä vanhaa ja satoisaa omenapuuta, lajikkeina Huvitus ja Sariola muistaakseni. Näiden puiden myötä myös meillä on alettu tehdä ja tietenkin myös syödä omenasosetta. Toisesta lajikkeesta tulee keltaista sosetta ja toisesta ihanaa vaaleanpunaista. Olen tehnyt soseen pehmittämällä kuoritut omenalohkot mikrossa ja survomalla ne perunasurvimella. Höyrytetyn soseen maku on raikkaampi kuin keitetyn mössön, mutta onpahan vaan ollut TYÖLÄSTÄ!

Tänä vuonna ajattelin, että en sosetta tekisi lainkaan koska entistäkin pakastimessa vielä on. Syksyn sadon haaliminen marjojen muodossa ja sieniä toivoen sain myös hillosormen syyhyämään. Vaikka hillojen valmistaminen on aikaa vievää ja vaivalloistakin, on täysin purkkien hypisteleminen ja kylmiöön järjesteleminen säilöntäsyksyn kohokohta. Ja onhan se itse tehty hillo herkkua talvella lettujen päälle sipaistuna.

Kipaistiin siis poikien kanssa omenanpoimintaan! Alkukankeuden jälkeen pojat innostuivatkin kiipeilemään puissa ja valitsemaan ne kaikkein punaisimmat ja herkullisimmat omenat meidän sankoihin. Minun urakkani alkoi sitten kotona!Tein tänä vuonna soseen sijasta siis hilloa. Valmistin hillon uunissa Cebiciltä löydetyn ohjeen mukaan. Tämä tapa olikin huomattavasti helpompi ja vaivattomampi. Ei kuorimista eikä vahtimista, ainekset pataan ja pata uuniin. Hidasta tämä kyllä oli! Useamman satsin sai hilloa haudutella kunnes purkit olivat täynnä. Lopputulos oli ihana!! Ei harmittanut yhtään noihin herkkupurkkeihin uponnut aika!2 kg omenoita
500 g hillosokeria
1 dl vettä
(kaneli- ja vaniljatanko)

1. Poista omenista siemenkodat ja lohko ne. Laita lohkot uunipataan (vetoisuus vähintään 3 litraa). Sekoita joukkoon sokeri ja vesi ja lisää halutessa kaneli- ja halkaistu vaniljatanko
2. Laita pataan kansi päälle ja kypsennä hilloa 200-asteisessa uunissa 2 tuntia. Hämmennä puolessa välin kypsennystä
3. Poista kaneli- ja vaniljatangot ja soseuta hillo sauvasekoittimella
4. Annostele purkkeihin ja säilytä viileässä

5 kommenttia:

 1. Tuota hilloa on vielä jäljellä mullakin, saas nähdä tuleeko tehtyä jotain vielä talven varalle säilöön :) miun talossa on kylmäkellari mut jotenkin aristan sinne viemistä. Miun toisessa jääkaapissa onkin sitten hillo- ja mehuvarasto :)

  VastaaPoista
 2. Minä en nykyään muunlaista omenahilloa teekään, koska uuniomenahillo on niin ihanaa. Minä lisään joukkoon myös sitruunankuoriviipaleita, jotka poistan sitten ennen soseutusta. Pari purkkia hilloa laitan aina pakasteeseen. On niin hyvää!

  VastaaPoista
 3. Hellurei!
  "Paholaisen hillon keittäjäkin" liittyi lukijakuntaasi ;). Lystikästä syksyn jatkoa! Nähdäänkö perjantai-iltana?

  VastaaPoista
 4. Oi, tervetuloa rouva paholainen! Enpähän meinannu ollenka tajuta kuka oot, piti ihan miettiä että mihinkä mie oon perjantaina luvannu mennä!! :) Joo, nähdään kyllä perjantaina!! :)

  VastaaPoista