21. joulukuuta 2015

Päärynä-vuohenjuustosalaatti

Joululoma. Yhdeksän päivää vailla ulkoapäin tulevia aikatauluja ja työvelvoitteita. Tiukan ja kiireisen joulukuun jälkeen on aikaa keskittyä omaan itseensä sekä kotiin ja perheeseen. Tänä vuonna joululoman vietto kotonani alkaa ajalla aikuisten kesken. Aikataulut tehdään itse eikä päivärytmin kanssa ole niin tarkkaa. Nukkumisesta yritän kyllä pitää nyt kynsin ja hampain kiinni. Kaamosaika tuntuu unen tarpeen lisääntymisenä selvästi.

Perjantaina pääsin töistä jo puolilta päivin – aivan kuin olisin saanut yhden lomapäivän lisää! Ensimmäinen päivä meni nautiskellen ulkoilusta hämärässä ja tuulisessa metsässä ja kaupassa pyörähtäessä. Illalla saunaa, hobittia ja ajoissa nukkumaan. Lauantaina vietin ihanan päivän Valamon luostarissa tutustuen luostarin taide- ja esinenäyttelyyn, syömällä hyvin (valmiista pöydästä) ja ennen kaikkea kuunnellen ihanan Samuli Edelmannin joululauluja ja virsiä. Ah, sielun lepuutusta!! Illalla saunaa, hobittia ja ajoissa nukkumaan.

Sunnuntaiaamuna heräsinkin jo ajoissa – alkaa tuo kahden illan ”ajoissa nukkumaan” jo tepsiä! Ohjelmassa oli ulkoilua heti kun muru herää (hieman erilainen unirytmi näkyy meillä erityisesti näinä aamun varhaisina tunteina). Join aamukahvin kera After Eight –konvehtien neljän adventtikynttilän palaessa hyllyn päällä. Sitten teinkin valmiiksi salaatin, että päästään ulkoilun jälkeen nopsaan syömään. Ennen ruokailua paistoin vielä broileripalasia salaatin kaveriksi.

Salaatti sopii hyvin joulun aikaan. Makeat hedelmät muodostavat hyvän parin sekä pinaatin että juuston kanssa. Juustolajihan voi tässä olla mikä tahansa juusto oman maun mukaan. Tein nyt ohjeen mukaan vuohenjuustosta, mutta pilkkoessani aineksia mietin, että gouda olisi ollut kuitenkin minulle parempi valinta tähän salaattiin. Mutta juusto kuin juusto – ei jää syömättä! (Ohje: Glorian Ruoka&viini 8/2015 – pienillä muutoksilla)

Sunnuntaina myös Star Warsia, Toreroa, saunaa, hobittia ja (melkein) ajoissa nukkumaan!kastike:
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria myllystä

salaatti:
0,5 punasipulia
8 dl salaattipinaattia
2 päärynää
1 granaattiomena
1 dl pistaaseja
200 g vuohenjuustoa tangosta

1. Valmista kastike: mittaa ainekset pieneen kulhoon ja sekoita hyvin.
2. Kuori punasipuli ja leikkaa puolet siitä ohuiksi viipaleiksi. Sekoita viipaleet kastikkeen joukkoon
3. Huuhtele pinaatti ja laita se kulhoon. Kuori päärynät ja leikkaa ne viipaleiksi. Halkaise granaattiomena ja poista siemenet. Paahda pistaasit halutessasi ja rouhi ne karkeaksi rouheeksi. Nostele hedelmät ja pistaasit pinaatin päälle
4. Paloittele vuohenjuusto ja lisää se salaatin päälle. Nostele pinnalle punasipulia. Tarjoa loppu kastike salaatin lisänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti