24. heinäkuuta 2017

Pikainen mac’n’cheese

Arki-ilta ja pitäisi keksiä jotain syömistä. Jotain helppoa, nopeaa ja maukasta. Jotain joka valmistuu vaivatta ja niin nopsaan että ehtii vielä reippailemaan metsään ennen kuin uniaika yllättää. Murun kanssa tätä puhelimessa pähkäilimme tiedostaen sen, että molemmilla on alla raskas työpäivä ja kaunis kesäpäivä houkuttelee kirmailemaan pihalle harrastuksen parissa. Muru heitti sitten ajatuksen että onhan tuolla kaapissa makaronia jos ei muuta keksitä (jonkun verran avattuja makaronipusseja löytyi kaapin uumenista muuton yhteydessä). Jatkoin ajatusta että laitetaan sekaan vaan vähän voita niin sehän on ihan kelpo ateria. Sitten ajatus jatkui juustoon ja pekoniin ja todettiin että tässähän on tulossa pikaversio mac’n’cheesestä.

Mac’n’cheese on herkkua! Pastaa ja juustoa – ei vaan voi mennä vikaan. Useimmat ohjeet tuntuvat vaivalloisilta ja monivaiheisilta ja ovat sen vuoksi nimenomaan viikonloppuruokaa. Niihin täytyy raastaa useampaa juustolajia, keitellä kastikkeita ja haudutella vielä uunissa. Nyt oikaistiin kaikessa mahdollisessa. Vain yhtä juustoa, kastike otettiin pastakattilasta eikä uunia tarvittu lainkaan. Ruoka oli valmis käden käänteessä oli aivan mahtavan makuista!

Ratkaisevassa asemassa tässä muutaman aineksen ruuassa on tietenkin juusto. Kun juusto on hyvää, on ruokakin hyvää ja jos juusto on pahaa niin koko ruoka on pahaa. Juuston valintaan kannattaa siis kiinnittää huomiota. Cheddar on tällaiseen ruokaan mielestäni parasta ja cheddareissakin minulla on yksi vakiojuusto jota aina ostan. Osta tähän ruokaa juuri sitä juustoa mikä omaan suuhun maistuu! Gruyere, gouda, emmental – kaikki raastettavat juustot käyvät tähän oikein hyvin. Samoin tähän on helppo upottaa jääkaapista vaikkapa parmesaanin tai aurajuuston lopuskat.

Aikuisten kesken tehdessä laitettiin ruuan sekaan hienoksi pilkottua punasipulia antamaan vähän rapsakkuutta ja taittamaan ja piristämään hieman raskasta makumaailmaa. Punasipuli lisättiin pekonin sekaan pannulle paiston loppuvaiheessa ja jätettiin melko raa’aksi jotta kirpeys ja rakenne säilyisivät. Tein ruokaa myös lapsilleni kiireisenä perjantai-iltana ja silloin laitoin ruuan sekaan ruohosipulia.



2 annosta

n. 150 g kuivaa pastaa
1 pkt pekonia
1 valkosipulin kynsi
100 g cheddaria
suolaa
mustapippuria
ruoho-, puna- tai shalotsipulia

1. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä vain vähän suolaa, koska keitinvettä käytetään ruokaan
2. Paloittele pekoni ja paista se pannulla kypsäksi. Valuta mahdollinen liika rasva pois pannulta
3. Kuori ja hienonna valkosipuli (ja puna- tai shalotsipuli) ja lisää pannulle pekonin sekaan. Kypsennä varovaisesti 1-2 minuuttia että valkosipuli ei pala. Nosta pannu levyltä odottamaan
4. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi
5. Kun pasta on kypsää, mittaa kattilasta noin 0,5 dl keitinvettä pannulle pekonin joukkoon. Nosta pannu takaisin lämpimälle levylle ja anna kuumentua. Valuta pasta ja kaada se pannulle
6. Lisää pannulle myös juustoraaste. Kuumenna sekoitellen kunnes juusto on sulanut ja ruoka on tasaista. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi joukkoon tuoretta ruohosipulia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti