14. huhtikuuta 2018

Bearnaise-kastike

Pitkän ja kiireisen työviikon jälkeen edessä oli viimeinkin rauhaisa viikonloppu kotona. Aamupäivällä oli aikaa käydä ulkoilemassa – suolla ja metsässä hankiaisilla, jotka eivät ihan enää kantaneet. Reilun kilometrin tarpominen sisälsi monia painokelvottomia sanoja, kahdet kastuneet housut ja yhdet märät kengät (koska oja olikin jo yllättäen lumen alla sula). Vain juniorilla oli reissuun sopivat varusteet – ja asenne.

Reissusta selvittiin ruokakaupan kautta kotiin. Ohjelmassa oli pienet siivoushenkiset toimenpiteet ja nopsa rentoutuminen kevätaurinkoisella parvekkeella kera gin tonicin (ihanasta Napue-ginistä valmistettuna ja karpaloilla ja rosmariinilla maustettuna).

Sitten pääsin nautiskelemaan keittiötouhuista. Juniorin kanssa leivottiin makeita sitruunaneliötä ja paistoin pitkästä aikaa vaivaamattoman leivän, kauraisena tällä kertaa. Ruuaksi laitoimme leivitettyjä porsaan ulkofileepihvejä, uunijuureksia ja bearnaise-kastiketta. Ah, täydellinen lauantai!



2-3 annosta

liemi:
1 sipuli
1 dl vettä
1,5 rkl etikkaa
1,5 tl rakuunaa
5 kokonaista mustapippuria
kastikkeeseen:

2 kananmunan keltuaista
100 g voita
(tuoretta persiljaa)
(suolaa ja sokeria/hunajaa)

1. Hienonna sipuli ja laita se pieneen kattilaan. Lisää muut aineet. Keitä seosta sen aikaa että nestettä on jäljellä noin 0,5 dl. Siivilöi liemi teräskulhoon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi
2. Vispaa nesteen sekaan keltuaiset
3. Valitse kattila jonka päälle kulho sopii niin että kulhon ja kattilan pohjien väliin jää reilusti tilaa. Laita kattilan pohjalle sen verran vettä, että vesi ei kosketa kiehuessaankaan kulhon pohjaa. Laita kulho kattilan päälle ja nosta kuumalle levylle
4. Paloittele voi kuutioiksi. Kun kulhossa oleva seos alkaa lämmetä, lisää sinne vähitellen voinokareita koko ajan vispaten. Kun kaikki voi on lisätty, vispaa kastiketta vielä sen verran että se saostuu. Varo kuumentamasta kastiketta liian pitkään!
5. Lisää lopuksi tuore persilja. Tarkista maku ja tasapainoita maku tarvittaessa suolalla ja sokerilla/hunajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti