7. toukokuuta 2018

Stout-kakku

Kuluneen vuoden aikana olen tutustunut oluiden ihmeelliseen maailmaan ja aikalailla nopeasti oppinut huomaamaan että se lähimarketin punainen tölkki ei ole ihan sama juttu kuin alan erikoisliikkeen hyllystä huolellisemmin valittu – joskin myös hieman kalliimpi – yksilö.

Olen tämän lyhyen oppijaksoni aikana päässyt käsiksi vasta ihan perusasioihin ja oppinut että lager on vaaleaa perusolutta (tsekkiläinen on lagereista parasta), tumma lager on hyvä perusolut ruualle, pils on raikasta ja kesäistä saunajuomaa, IPA täyteläisempää ja maukkaampaa seurustelujuomaa, saison kepeää ja sour niin hapanta että ei pysty juomaan.

Sittenhän on toki vielä stout. Tummaakin tummempi, melkein musta olut, jonka maku on niin vahva ja voimakas että ei oikein minun suuhuni istu missään tilanteessa. Paitsi ruuanlaitossa! Tummaa olutta (ei tosin stoutia) olemme käyttäneet käristyksessä ja stoutia pirtelössä. Kerran olemme ostaneet suklaan makuista stoutia jälkiruuaksi käsityöläiskonvehtien pariksi (toimi todella hyvin parina, mutta olut sellaisenaan ei ollut minun makuuni sopiva).

Nyt stoutin syvät ja täyteläiset aromit pääsivät maustamaan suklaakakkua. Kakku oli mutakakun tyylinen, keskeltä kostea ja hyvin tiivisrakenteinen ja niin makea ja täyteläinen kakku että kerma tuntui keventävän kokonaisuutta lautasella. (Ohje: Yhteishyvän ruoka 1/2018)



200 g voita
200 g suklaata
2 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl stoutia
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta

1. Paloittele voi ja suklaa kulhoon ja sulata ne varovaisesti mikrossa
2. Lisää seokseen loput aineet (siivilöi kaakaojauhe) ja sekoita tasaiseksi
3. Kaada voideltuun kakkuvuokaan (halk. 23cm) ja paista 180-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kakku jää keskeltä pehmeäksi
4. Jäähdytä ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tarjoa pehmeäksi vatkatun kermavaahdon kera

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti