10. elokuuta 2021

Sitruuna-vaahtokarkkiruudut

Kesäloman jälkeen laskeuduin loivasti arkeen ja huomasin, että ensimmäisen työviikon jälkeisenä viikonloppuna ei ollutkaan pilvin pimein hommaa kotona tehtäväksi. Niinpä teinkin lapset onnelliseksi leipomalla – itse asiassa tulin itsekin melko onnelliseksi, kun pääsin pitkästä aikaa taikinakulhojen ja jauhojen ääreen!

Ohje oli hyvä ja lopputulos onnistunut: äkkimakea, mutta sopivasti sitruunan happamuuden taittama. Seuraavalla kerralla aion käyttää vain valkeita vaahtokarkkeja, punaisten karkkien maku ei tähän oikein sopinut. Koristeluun ehdottomasti parempi vaihtoehto on pienet vaahtokarkit, vaikka kokohan ei tietenkään makuun vaikuta. (Ohje: Maku 3/2021)

 


 

 

 





 

pohja:

3,5 dl vehnäjauhoja

175 g voita

1 dl tomusokeria

1 luomusitruunan kuori

 

täyte:

5 munaa

3 dl tomusokeria

1,5 dl sitruunamehua

2 rkl vehnäjauhoja

 

kuorrute:

80 g (20 kpl) vaahtokarkkeja

4 tl sitruunamehua

2 rkl luomusitruunan kuorta ohuina suikaleina

 

1. Valmista pohja: Vuoraa noin 20x25 cm:n kokoinen uunin kestävä vuoka leivinpaperilla. Mittaa pohjaan ainekset monitoimikoneen leikkuriteräkulhoon ja surauta murumaiseksi. Painele seos vuokaan. Kypsennä pohjaa 180-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pohja alkaa saada kauniisti väriä

2. Valmista täyte: riko muna kulhoon ja mittaa sekaan muut ainekset. Vispaa tasaiseksi. Kaada täyte kuuman pohjan päälle (mikäli täytteessä on paakkuja, valuta se siivilän läpi). Jatka paistamista noin 20 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.

3. Valmista kuorrute: puolita 8 vaahtokarkkia ja jätä ne odottamaan koristelua. Laita loput vaahtokarkit kulhoon sitruunamehun kanssa. Mikrota vaahtokarkkeja 15-30 sekunnin erissä kunnes ne sulavat. Sekoita välillä. Levitä seos vuokaan piiraan päälle. Koristele vaahtokarkeilla ja sitruunankuorisuikaleilla.

4. Nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin pariksi tunniksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti