9. joulukuuta 2021

Perunapaistos

Nämä kaikenlaiset kerma- ja valkosipuliperunat ja perunalaatikot, jotka kypsennetään lihaliemessä tai muussa maitopohjaisessa nesteessä ovat minulle ainainen murheenkryyni. Vaikka miten tarkkaan seuraan ohjeita määrien ja paiston suhteen, on lopputulos aina sama: perunaviipaleita hyvinkin väljässä liemessä.

Tämän ohjeen, jonka kirjoitin Anna Olsonin tv-ohjelmasta joskus aikapäiviä sitten, lopputulema oli hyvin pitkälti samanlainen. Tai olisi ollut, jos olisin ohjetta noudattanut. Vähensin nesteen määrää alkuperäisestä jo suosiolla ja kokeilin kypsentämistä ohjeen mukaisesti – 175 astetta ja 45 minuuttia ja sen lisäksi vielä pieni paisto, että pinta saa väriä. 45 minuutin kohdalla kurkkasin vuokaan ja koostumus oli hyvin pitkälti keittomainen. Lisäsin uuniin lämpöä ja jatkoin kypsentämistä 200 asteessa vielä toiset 45 minuuttia, ellen jopa pidempäänkin. Nyt lopputulos oli toivotunlainen; mehevän pehmeä ja maukas rapealla kuorella. Pekoni oli tässä aivan turha, se ei antanut tähän ruokaan mitään lisää. Suosittelen tätä siis perunalisukkeeksi vaikkapa mausteisen makkaran tai jauhelihapihvien kanssa. 


 

 




 

 

1 kg perunoita

1 pkt pekonia

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

3 dl maitoa

suolaa

mustapippuria

120 g smetanaa

n. 150 g cheddarraastetta

 

1. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi (kuori halutessasi) ja jätä odottamaan

2. Pilko pekonit ja paista ne pannulla kypsiksi. Nosta syrjään odottamaan

3. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla pekonin rasvassa. Lisää pehmeiden sipuleiden joukkoon maito ja kuumenna.

4. Voitele uunivuoka. Lado puolet perunaviipaleista vuoan pohjalle. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Laita perunoiden päälle paistettu pekoni ja kaada pekonien päälle sipulimaitoa

5. Nostele päälle smetana nokareina ja levitä vuokaan myös juustoraaste. Laita päällimmäiseksi loput perunaviipaleet ja ripsauta niiden päälle vielä hieman suolaa

6. Laita vuoan päälle leivinpaperi ja folio ja kypsennä paistosta 175-asteisessa uunissa tunnin verran. Ota folio pois, nosta lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä ainakin puoli tuntia, kunnes koostumus on sopiva

 

 

2 kommenttia:

  1. Laitoin just yhen tyylisten perunoiden ohjeentynkää blogiin. tykkäisitköhän niistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kävin katsomassa ohjeen ja tuo valmistustapa vaikuttaa oikein fiksulta! Pitää kokeilla, laitoin "korvan taakse". Kiitokset vinkistä! :) Ja onpas Dave suloinen! :) <3

      Poista