6. maaliskuuta 2022

Hidas pizzapohja juurella

Perinteinen hiivalla tehtävä pizzataikina on jäänyt keittiössäni jo aivan unholaan ja vaihtunut hapanjuuritaikinaan – maun ja koostumuksen vuoksi. Tämän hetken trendi hapanjuurileivonnassa on Respectus Panis -leivontamenetelmä, jossa leipätaikina kohotetaan aivan pienellä määrällä jääkaappikylmää juurta sen sijaan, että juuri ruokittaisiin aktiiviseksi ja taikina tehtäisiin siitä. Tätä menetelmää olen itsekin pari kertaa kokeillut ja todennut sen todella vaivattomaksi tavaksi leipoa!

Silmiini osui ohje pizzataikinasta, joka oli tehty tällä menetelmällä ja pitihän se tietenkin kokeilla. Tästä tuli sekä maullisesti että koostumuksellisesti paras pizza mitä olen tehnyt – todennäköisesti pitkän kylmälevon ansiosta! Myös murunen kehui pizzaa ja sen rapeaa pohjaa!

Tämä on myös siinä mielessä hyvä ohje, että pizzan valmistamiseen taikinoineen ja kohotteluineen ei mene koko päivää, vaan pizzan voi tehdä juuri sillä kellonlyömällä kuin hyvältä tuntuu! Taikinapallerot voivat pötkötellä jääkaapissa useammankin päivän ennen leipomista, joten myös taikinan valmistamisen voi tehdä juuri siinä kohtaa kuin aikatauluihin sopii. Tällä tavalla pizzasta saa halutessaan myös nopeaa arkiruokaa! Ohjeita löytyy erilaisia, minä käytin tätä Leila Pentin Facebookissa jakamaa ohjetta.

 


 

 


 

2 pizzaa

 

200 g vettä

3-4 g suolaa

n. 2 g jääkaappikylmää juurta

260 g vehnäjauhoja

 

1. Sekoita ainekset sekaisin ja jätä lepäämään puoleksi tunniksi

2. Taittele taikina ja jätä lepäämään kahdeksi tunniksi

3. Taittele taikina vielä kertaalleen. Kaada taikinakulhoon pieni tilkkanen oliiviöljyä ja pyöräytä taikina ja kulho öljyllä. Peitä kulho kannella tai liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-16 tunniksi

4. Kaada taikina pöydälle, jaa se kahteen osaan ja muotoile taikinoista pallot. Laita pallot pieniin kulhoihin tai pakastepusseihin. Peitä kulhot esim. kelmulla. Nosta taikinapallot jääkaappiin lepäämään vähintään vuorokaudeksi

5. Nosta taikinat huoneenlämpöön noin tunniksi ennen leipomista

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti