25. helmikuuta 2010

Kolmen juuston risotto

Nyt minä sen tein ja onnistuin!! Aivan täydellisen pehmeää ja täyteläistä risottoa! Risoton valmistaminen tuntuu ajatuksena jollain tapaa työläältä mutta ei se sitä loppujen lopuksi ole. Kyllähän se vaatii hieman läsnäoloa, mutta ruoka on kuitenkin valmiina n. 20 minuutissa - ja ilman suurempia esivalmisteluja tai pilkkomisia. Hyvän risoton salaisuus on hyvässä risottoriisissä ja ahkerassa sekoittamisessa. Saattaa olla että ainakin tämän ohjeen kohdalla runsain mitoin käytetyllä juustolla ja voillaki saattaa olla jotain osuutta asiaan! ;) Ohje on Jamie Oliverin ja se löytyy täältä. Risoton seurana söimme paistettua broilerin rintaa.



6 annosta

1 rkl oliiviöljyä
1-2 sipulia hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2-3 sellerin vartta hienonnettuna
400 g risottoriisiä (esim. arborio)
n. 2 dl valkoviiniä
1 litra kuumaa kanalientä
suolaa ja pippuria
100 g gruyere- tai appenzellerjuustoa (käytin ensimmäistä)
100 g taleggio-juustoa (tätä en käsiini saanut, laitoin Valion Forte-juustoa)
75 g voita
50 g parmesaania

1. Kuumenna öljy kasarissa tai kattilassa ja kuullota kasviksia viitisen minuuttia kunnes ne pehmenevät. Lisää riisi ja jatka kuullotamista 1-2 minuttia kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi
2. Lisää viini ja keittele hämmentäen kunnes se on imeytynyt riisiin
3. Lisää kauhallinen kanalientä kasariin. Lisää myös suolaa ja pippuria. Sekoittele kunnes kaikki neste on imeytynyt. Jatka kanaliemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan huolella sekoitellen. Lisää uusi kauhallinen vasta kun entinen on kokonaan imeytynyt riisiin.
4. Kun kaikki liemi on lisätty, lisää raastetut tai paloitellut gruyere ja taleggio. Sekoittele hyvin että juusto sulaa
5. Nosta kasari pois levyltä. Lisää voi ja parmesaaniraaste. Sekoittele ja laita kansi päälle. Anna vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoamista.

4 kommenttia:

  1. Slurps! Vaikuttaa ihanalta! Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan uskaltanut kokeilla risottoa, selvästi täytyy vähän rohkaistua. Ja niinhän se on, että juustolla harvoin epäonnistuu :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Ei tosiaanka oo mitenkä vaikeeta! :)

    VastaaPoista
  3. tämä on hyvää!!! toisaalta, mikä missä olisi näin paljon juustoa, olisi huonoa, varsinkaan jos se on risotto :).

    VastaaPoista
  4. Risotossa juusto näköjään toimii!! Ite en kauheesti yli-juustoisista jutuista tykkää, mutta tämä yllätti positiivisesti. Juuston määrä oli melko runsas ja vielä voimakkaan makuisia juustoja mutta lopputulos oli siltikin ihanan pehmeä!

    VastaaPoista